Declararea cadourilor, protecţia avertizorului în interes public şi funcţiile sensibile sunt principalele teme de evaluare pentru anul 2017 convenite de membrii celor patru platforme ale Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai autorităţilor independente, ai instituţiilor anticorupţie, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi secretarul de stat Marieta Safta, secretar de stat, au condus reuniunile platformelor SNA, subliniind că măsurile din Strategia Naţională Anticorupţie sunt obligatoriu de îndeplinit, fiind asumate atât la nivel intern, cât şi pe plan extern şi monitorizate în mod constant de Comisia Europeană, prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

O parte dintre membrii platformelor SNA au prezentat măsuri importante pe care le-au luat în cadrul propriilor instituţii, printre care se numără procedurile concrete de protecţie a avertizorului în interes public şi modul în care vor fi evaluate incidentele de integritate.

Secretariatul tehnic al Strategiei Naţionale Anticorupţie asigurat de Ministerul Justiţiei urmează să formeze echipe de experţi, desemnaţi de membrii platformelor, care vor evalua, pe teren, felul în care sunt adoptate aceste măsuri de consolidare a integrităţii şi de reducere a vulnerabilităţilor la corupţie, anunţă MJ.

"În baza vizitei de evaluare, echipele de experţi vor întocmi rapoarte de evaluare şi recomandări care sunt ulterior prezentate instituţiei vizate. Noutatea adusă de SNA 2016-2020 este introducerea unei proceduri de conformitate astfel că, în termen de 12 luni de la publicarea raportului de evaluare pe portalul strategiei, instituţia evaluată transmite secretariatului tehnic al SNA un raport privind măsurile concrete


adoptate în vederea implementării recomandărilor formulate", precizează ministerul.

De asemenea, unul dintre mecanismele cu caracter permanent, care asigură realizarea unei evaluări a progreselor înregistrate, este cel al misiunilor tematice de evaluare la nivelul instituţiilor publice de la nivel central şi local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.