Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat Mihai Paşca, a condus, lucrările Grupului de lucru privind protecţia victimelor infracţiunilor. Instituţia anunţă că a fost făcut un pas în plus pentru a se ajunge la justiţie prietenoasă pentru minori (child friendly justice).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul reuniunii, au fost evaluate direcţiile de acţiune privind implementarea a două mari proiecte derulate de Parchetul General şi de Consiliul Superior al Magistraturii, şi pentru care Ministerul Justiţiei este finanţator în calitatea sa de operator al Programului Justiţie din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 (MFN)”, a transmis, joi, MInisterul Justiţiei, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, prin proiectul ”Protecţia Victimelor Infracţiunilor”, Parchetul General dedică un buget de 2.000.000 euro pentru asigurarea unui sistem de justiţie penală eficient, accesibil şi calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracţiunilor şi pentru victimele infracţiunilor motivate de ură.  

Proiectul prevede realizarea unor analize tematice, formarea profesioniştilor şi amenajarea a 35 de camere pentru audierea minorilor. 

Totodată, proiectul ”Formarea profesională şi consolidarea capacităţii la nivelul sistemului judiciar”, iniţiat de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost completat în vederea asigurării unui mediu judiciar favorabil minorilor.  

Astfel, el cuprinde acum trei componente: formarea profesioniştilor, realizarea unui ghid de bune practici, dar şi dezvoltarea unui număr de 25 de camere dedicate audierii minorilor, valoarea totală a proiectului fiind de 4.100.000 euro. 

”Cele două proiecte denotă interesul real al sistemului judiciar pentru problematica victimelor infracţiunilor. Camerele ne vor aduce cu un pas mai aproape de realitatea unei justiţii prietenoase pentru minori (child friendly justice). Coordonarea iniţiativelor şi dialogul între instituţii se dovedesc extrem de importante în acest moment, pentru a asigura o distribuţie geografică acoperitoare a acestor camere de audiere. Este esenţial ca fiecare municipiu, reşedinţă de judeţ, să dispună de cel puţin o astfel de cameră şi vom depune toate eforturile în acest sens”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, secretarul de stat Mihai Paşca. 

La lucrările grupului de lucru, au participat reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – ANPDCA şi ANES, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Avocatului Poporului şi instituţiilor de medicină legală, precum şi un număr semnificativ de reprezentanţi ai societăţii civile – Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, Salvaţi Copiii România, Platforma ProTECT, Centrul pentru Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Justiţie pentru Minori, Asociaţia SEXUL vs. BARZA, UNICEF România, Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violentei împotriva femeilor şi Asociaţia DECLIC. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.