Directorul general al postului Antena 3, Mihai Gâdea, a declarat, vineri, în faţa instanţei supreme, ca martor în dosarul RCS & RDS, că nu a văzut niciodată, la televiziunea pe care o conduce, promo-ul prin care era anunţată investigaţia "Exploziv. Mită în fotbal", în timp ce invitatul permanent al postului Mugur Ciuvică a arătat că a primit într-un plic nesemnat informaţia că Mitică Dragomir face afaceri cu firma RCS & RDS şi că a bănuit că la mijloc era o mită mascată plătită de RCS & RDS lui Dragomir în schimbul cedării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Gâdea a precizat că-şi menţine declaratia dată în timpul urmăririi penale şi că între Antena 3 SA şi Antena Group era semnat un protocol de colaborare, de promovare reciprocă, a produselor celor două firme.

"Sunt director general al Antena 3 SA. Reconfirm că societatea Antena 3 SA şi firma Antena TV Group sunt două entităţi juridice diferite ce funcţionează independent, deşi în cadrul acţionariatului se regăsesc persoane comune. Nu ştiu exact acţionariatul Antena Group, dar Camelia Voiculescu se regăseşte în acţionariatul ambelor societăţi. Între cele două entităţi există un protocol de colaborare depus la dosar. Cele două entităţi pot să difuzeze materiale promoţionale în baza lui. Acolo se arată că responsabili de materialele difuzate sunt producătorii”, a arătat Gâdea în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

El a mai precizat că acţionarul celor două posturi, Camelia Voiculescu, nu i-a cerut niciodată nimic şi că ea nu intervine în politica editorială a posturilor.

"În ceea ce priveşte deciziile editoriale ale Antenei 3, Camelia Voiculescu nu este implicată. (. ..) Nu am fost niciodată cenzurat, nu mi s-a dictat niciodată ceva de către Camelia Voiculescu. Nu am primit ordine privind activitatea editorială. Au fost dialoguri sociale, fireşti, după anumite emisiuni. Pe Sorin Alexandrescu l-am cunoscut puţin când a venit director executiv la Antena1. În afara unor dialoguri sociale, fireşti, nu am avut alte raporturi cu acesta. Fiecare îşi vedea de postul său”, a mai spus Gâdea în faţă judecătorilor de la instanţa supremă.

Directorul Antena 3 a precizat că procedura de difuzare a promo-urilor pentru diferite emisiuni impunea regula ca spoturile să fie difuzate fără a interveni pe ele.

"Era un automatism. Singura instituţie care putea interveni era CNA-ul. Nu ştiam de promo-ul «Exploziv. Mită în fotbal». A urmat acelaşi traseu clasic arătat anterior. Nu am avut cunoştinţă de el. Nu am văzut niciodată acel promo nici la Antena 3, nici la Antena Group. Am luat la cunoştinţă de el la declanşarea scandalului public. Nu ştiu detalii vizând persoanele responsabile de compunerea textului şi de difuzarea acestui promo. Am aflat despre ancheta jurnalistică doar după momentul reţinerii lui Sorin Alexandrescu”, a completat Mihai Gâdea.

El a mai arătat că Alexandrescu avea voie şi putea să facă anchete jurnalistice şi a povestit reacţia acţionarului Camelia Voiculescu.

"Conform legii, Sorin Alexandrescu avea atribuţii editoriale la Antena Group şi putea să se implice într-o astfel de anchetă jurnalistică. După reţinerea acestuia am avut mai multe discuţii cu Camelia. Ea considera anchetă nedreaptă, împotriva grupului Intact. A folosit cuvintele «capcană» şi «înscenare». Am discutat despre un comunicat al Antenei 3 privind ancheta DNA cu scopul înştiinţării publicului. M-am opus transmiterii comunicatului ce urma a fi citit la ştirile Antena 1 de Andreea Berecleanu”, a mai precizat Gâdea.

Întrebat de un avocat de ce a distribuit ştiri negative pe post despre RCS & RDS, Gâdea a spus că nu există ştiri negative la Antena 3 şi că acestea au fost preluate din alte surse media şi au fost date pe post deoarece erau de interes public.

"Fiecare realizator de jurnal are obligaţia de a fi obiectiv. Nu ştiu dacă au fost prezentate de Antena 3informaţii negative vizând compania RCS&RDS. Redactorii au independenţă în activitatea lor.  Nu s-a pus vreodată problema nepublicării unei anchete jurnalistice anunţate.(...) Au fost cazuri în care ancheta jurnalistică era despre companii cu care Antena 3 se află în raporturi comerciale”, a adăugat Mihai Gâdea.

Întrebat de judecător de ce în interceptările de la dosar Camelia Voiculescu îi spune de mai multe ori "aveţi grijă”, Gâdea a susţinut sub jurământ că acesta este un tic verbal al Cameliei Voiculescu şi că la fel îi spunea lui bunica sa, când era mic.

”Expresia din interceptări este un tic verbal al Cameliei Voiculescu. Este ceva normal, şi mie îmi spunea bunica să am grijă când îşi lua la revedere”, a încheiat Mihai Gâdea.

A urmat la audiere Mugur Ciuvică, invitat permanent la postul Antena 3. El a precizat că a primit într-un plic nesemnat contractul dintre firma lui Dumitru Dragomir şi RCS şi a început o investigaţie jurnalistică, ce a durat mai multe săptămâni.

"Am intrat în posesia documentului dintre SC Bodu SRL şi RCS & RDS printr-o sursă anonimă. Era vorba de un contract încheiat între Bodu şi RCS privind achitarea unei sume de bani de carea RCS, adică 1,7 milioane de euro, pentru prestarea unor servicii de publicitate şi marketing. Am postat aceste materiale pe site şi am transmis şi e-mailuri către redacţii. Nu a fost vorba de o publicare imediată. Noi primim foarte multe informaţii, dar le publicăm doar pe cele care le considerăm de interes public şi le verificăm. Eu am terminat Facultatea de medicină dar mă ocup cu această asociaţie - GIP. În general, sursele noastre doresc să fie anonime şi de cele mai multe ori rămân anonime în relaţie cu noi”, a completat Ciuvică, care a mai susţinut că, la acel moment, nu-l ştia pe Sorin Alexandrescu. 

Invitatul permanent a mai susţinut că în ziua în care a publicat materialul a aflat că Alexandrescu a fost reţinut în legătură cu acest subiect.

"Nu pot să îmi exprim un punct de vedere asupra modului în care Alexandrescu a intrat în posesia contractului dintre SC Bodu şi RCS. Noi aveam suspiciuni că acel contract era o mită mascată sau un comision plătit de RCS lui Mitică Dragomir în schimbul cedării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Orice publicaţie are obligaţia de confidenţialitate a surselor şi suntem supuşi şi riscului de a fi acţionaţi în judecată de persoanele care se cred lezate de ce publicăm noi acolo. Noi funcţionăm în domeniul presei”,  a mai arătat Ciuvică.

La întrebarea procurorului DNA  cum a primit documentul, invitatul Antena 3 a declarat că l-a primit pe hârtie.

"A ajuns la redacţie într-un plic, fără nicio menţiune pe el. Nu prin poştă. Noi am publicat materialul pe la prânz şi ne-a sunat Mitică Dragomir care mi-a reproşat ceea ce i-am făcut, iar după aceea am văzut ştirea respectivă şi cei care se ocupau cu fabricarea dosarului, aflând din convorbirile noastre telefonice că o să publicăm documentele, s-au dus şi l-au ridicat pe Alexandrescu", a spus Mugur Ciuvică.

Următorul termen a fost stabilit pentru 17 martie, când vor fi audiaţi alţi doi martori.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, pe 12 mai 2016, pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.

Judecarea dosarului a început în 5 noiembrie 2013, iar în 11 februarie 2014 cauza a fost scoasă de pe rolul instanţei şi trimisă unui judecător de cameră preliminară, care să îndeplinească procedurile prevăzute de noul Cod de procedură penală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS & RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

Actele de constrângere s-a fi exercitat verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, dar şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicat Ioan Bendei.

Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.