Mai mult de jumătate dintre judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis să susţină Memorandumul privind justiţia, la vot participând 120 dintre cei 189 de magistraţi ai CAB, 110 voturi fiind exprimate pentru susţinerea revendicărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul acestei întruniri, judecătorii participanţi la vot au cerut "respectarea statutului judecătorilor, a independenţei acestora, inclusiv prin remunerarea adecvată, prin înlăturarea inechităţilor şi a discriminărilor şi prin finanţarea corespunzătoare a instanţelor, care să conducă la asigurarea condiţiilor unui act de justiţie eficient şi civilizat", arată Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii au mai cerut preluarea atribuţiilor referitoare la gestionarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei de către o altă autoritate din domeniul justiţiei şi au votat pentru susţinerea demersului asociaţiilor profesionale ale magistraţilor de sesizare a Avocatului Poporului cu privire la neconstituţionalitatea OUG 43/2016 care a exclus magistraţii din categoria bugetarilor cărora ar fi trebuit să le crească salariile cu 18%.

Judecătorii bucureşteni mai cer "iniţierea şi finalizarea de modificări legislative apte să consolideze  independenţa justiţiei, atât cu referire la statutul judecătorului (cum sunt: regândirea normelor cu privire la răspunderea judecătorilor, a celor vizând promovarea), a unor mecanisme de responsabilizare şi eficientizare a activităţii membrilor CSM, dar şi norme ce vizează respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv prin crearea unei autorităţi independente de interceptare", mai arată Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii CAB solicită ministrului Justiţiei să comunice "un răspuns asumat faţă de problemele semnalate de întregul sistem judiciar şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea acestora, atât în calitate de ordonator principal de credite pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, cât şi în calitate de autoritate cu iniţiativă legislative” În funcţie de răspunsul ministrului Justiţiei, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti vor decide ce vor face în continuare.

Instanţele din ţară au început în 5 septembrie să voteze Memorandumul privind justiţia, care a venit ca urmare a faptului că încrederea în justiţie a scăzut cu 13% în ultimul an, cât şi ca urmare a faptului că problemele din justiţie semnalate în 2009 nu s-au soluţionat.

Memorandumul privind justiţia, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi sunt solicitate diverse măsuri pentru eficientizarea justiţiei, a fost semnat, până miercuri, de 66 de instanţe şi 25 de parchete, potrivit Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

“Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluţii pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar şi afectează direct cetăţeanul ce se adresează instanţelor”, spunea judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, co-iniţiator al Memorandumului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.