Senatul a publicat lista reprezentanţilor societăţii civile care candidează pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul cuprinde şapte nume, Victor Alistar, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu şi Răzvan Codru Vrabie, dintre care Comisia juridică a Senatului va propune plenului doi candidaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul a publicat lista candidaţilor pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, pe care se regăsesc Victor Alistar, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu şi Răzvan Codru Vrabie.

Victor Alistar este propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International Romania, organizaţie în care ocupă funcţia de director executiv, şi susţinut de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO).

Alistar este, din 2000, conferenţiar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar din 2015 reprezentant al societăţii civile în Consiliul Economic şi Social. 

Antonie Popescu este propus în CSM de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice şi susţinut de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Popescu este avocat în cadrul Baroului Bucureşti. În perioada 1998 - 2002, Antonie Popescu a fost expert parlamentar la Camera Deputaţilor şi consilier guvernamental la Secretariatul General al Guvernului.

Mădălina Tomescu a fost propusă în CSM de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării şi Egalităţii de Şanse - NEDES 2104+, al cărei preşedinte este, şi susţinută de Asociaţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului (AEPADO).

Tomescu este profesor de Cultură Civică la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir".

 Marian Dragoş Rădulescu este propus ca membru în CSM de Forumul Regional pentru Drepturile Omului şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Rădulescu este profesor de drept la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir".

Ion Radu Motica a fost propus în CSM de Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ordinul Consilierilor Juridici din România, Baroul Timiş, Colegiul Consilierilor Juridici al judeţului Timiş, Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, Facultatea de Drept a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Candidatul este susţinut de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Motica este profesor universitar consultant la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara.

Romeu Chelariu a fost propus în CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere" din Iaşi.

El este, din 2008, arbitru certificat şi înregistrat în Tabloul Arbitrilor la Tribunalul Internaţional de Arbitraj Judiciar. Ocupă şi funcţia de preşedinte al Camerei Jurisdicţionale de Arbitraj din România. Tot din 2008, Chelariu este mediator autorizat de Consiliul de Mediere şi vicepreşedinte al Camerei Mediatorilor din România.

Răzvan Codru Vrabie este propus în CSM de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Vrabie este cercetător în ştiinţe politice şi juridice, trainer consultant în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice.

Procedura validării componenţei Consiliului Superior al Magistraturii prevede că, după stabilirea membrilor aleşi ai CSM, lista finală este înaintată Senatului, care sesizează Comisia juridică a forului. 

Această Comisie va examina dacă au fost respectate dispoziţiile legale cu privire la alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi va întocmi un raport, iar apoi membrii aleşi ai CSM vor veni în faţa plenului Senatului, care trebuie să îi valideze prin votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Potrivit legii CSM, validarea este doar un pas procedural, iar refuzul validării nu poate interveni decât în cazul încălcării legii în procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi numai dacă această încălcare a legii are drept consecinţă influenţarea rezultatului alegerilor.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, organizaţiile profesionale ale juriştilor, consiliile profesionale ale facultăţilor de drept acreditate, asociaţiile şi fundaţiile care au ca obiectiv apărarea drepturilor omului pot propune Biroului permanent al Senatului câte un candidat.

Propunerile de candidaturi se depun la Biroul permanent al Senatului, între a 90-a zi şi a 60-a zi înainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, iar apoi vor fi audiaţi de către Comisia juridică, ea urmând să propună plenului două nume.

Senatul va alege apoi, prin vot, dintre candidaţii propuşi de societatea civilă, cei doi noi reprezentanţi în CSM.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat.

Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.