Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că s-ar impune modificări legislative care să ajute procurorii anticorupţie, dar şi instanţele, în problema volumului foarte mare de dosare, cum ar fi introducerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi pentru pedepse mai mari de 7 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o vulnerabilitate dacă ne referim la durata anchetelor. Sunt situaţii în care o anchetă poate fi finalizată în trei săptămâni sau în trei luni, dar sunt şi situaţii în care o anchetă poate dura şi un an sau doi ani. (...) Anul trecut numărul de procurori al DNA a fost majorat cu 50 de persoane, dar volumul de activitate tot a crescut. Poate cred că se impune şi o soluţie legislativă care să rezolve această problemă", a spus Kovesi, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV.

Procurorul şef al DNA a explicat că, în 2015, au fost peste 10.000 de dosare în lucru, iar doar 90 de procurori desemnaţi să le instrumenteze. Potrivit lui Kovesi, o soluţie ar fi modificarea Codului de procedură penală prin care să se schimbe condiţiilor de aplicare a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. În acest moment, acest acord se referă la infracţiuni cu pedeapse de maximum 7 ani, astfel încât DNA nu poate folosi acest instrument.

"Majoritatea infracţiunilor pe care noi le investigăm au o pedeapsă mai mare. Dacă am putea încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi dosarele s-ar putea încheia mai repede", a spus Kovesi, adăugând că şi instanţele ar beneficia astfel de o reducere a volumului de lucru.

Laura Codruţa Kovesi a mai spus că, în acest moment, sunt "în jur de 8.000 de dosare în lucru", dintre care aproximativ 5.000 care au fost înregistrate în 2015.

"Avem şi dosare noi, şi dosare mai vechi, deci cu siguranţă o să fie soluţionate şi alte dosare în acest an în afară de cele pe care le cunoaşteţi", a comentat Kovesi posibilitatea aparţiei unor nume noi în vizorul DNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.