Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, arată, în sesizarea Inspecţiei Judiciare, că afirmaţiile făcute în înregistrările lui Sebastian Ghiţă sunt "tendenţioase şi mincinoase”, urmăresc decredibilizarea DNA şi acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar. Kovesi susţine că Ghiţă a avut constant din aprilie 2016 manifestări publice prin care actul de justiţie a fost "diabolizat” şi prezentat ca un factor nociv pentru democraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În temeiul dispoziţiilor art. 75 alin. (1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţiei Judiciare să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu declaraţiile făcute de Ghiţă Sebastian Aurelian (fost deputat trimis în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei şi inculpat în alte două cauze pentru infracţiuni similare, în prezent dat în urmărire internaţională în vederea arestării preventive) în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul Romania Tv în perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 şi preluate şi de alte instituţii media”, arată Codruţa Kovesi în sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Procurorul-şef al DNA arată că aceste „afirmaţii tendenţioase şi mincinoase”, făcute de o persoană care în prezent este inculpată în mai multe dosare, fie în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie în investigare la Direcţia Naţională Anticorupţie, sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să pună în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.

"Afirmaţiile urmăresc decredibilizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a activităţii procurorului şef al instituţiei, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. Afirmaţiile lansate în spaţiul public acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probaţiune administrate legal. Afirmaţiile pot avea drept consecinţă crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei”, susţine şefa DNA.

Kovesi precizează că, prin prisma acestor aspecte, se poate aprecia că afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

"Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege”, mai arată Kovesi.

În sesizare se mai arată că afirmaţiile tendenţioase şi mincinoase lansate în spaţiul public de Ghiţă nu sunt singulare, fiind prezentate în acest sens anexele din care rezultă că, începând cu aprilie 2016, de la tribuna Parlamentului, apoi în mass-media, acesta „a avut constant manifestări publice prin care actul de justiţie a fost diabolizat, justiţia fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democraţie”.

"Cu toate că prin deciziile Inspecţiei judiciare şi ale Plenului CSM s-a statuat că afirmaţiile acestuia din spaţiul public nu au fundament şi constituie o diseminare de informaţii tendenţioase, acesta a continuat să lanseze afirmaţii denigratoare, urmărind să inducă ideea că justiţia este abuzivă. Inspecţia judiciară, în rapoartele întocmite, a remarcat că acesta lansează acuzaţii în spaţiul public, în scopul dezinformării opiniei publice asupra modului de funcţionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra încrederii în sistemul judiciar”, se mai arată în sesizare.

Procurorul-şef al DNA susţine că repetarea acestor afirmaţii tendenţioase necesită noi demersuri din partea CSM, deoarece au generat şi generează zilnic discuţii în cadrul emisiunilor televizate, în presa scrisă, inducându-se şi accentuându-se ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, acreditându-se ideea că instanţele de judecată şi Direcţia Naţională Anticorupţie instrumentează dosarele preferenţial şi contrar legii.

"Acest mod de expunere publică demonstrează existenţa unei campanii de presă pentru a induce în conştiinţa colectivă ideea că sistemul judiciar este la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care nu respectă Constituţia României şi legile ţării”, a precizat sursa citată.

În sesizare se mai arată că aceste aspecte au fost constatate şi prin raportul Inspecţiei Judiciare din 13 decembrie 2016, de aceea sunt absolut necesare demersuri „pentru a stopa acest mod brutal în care, în ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fără precedent de destabilizare şi decredibilizare”.

Procurorul-şef al DNA a precizat că demersul le-a fost adus la cunoştinţă şi ministrului Justiţiei, precum şi procurorului general al României. 

Şefa DNA a anunţat luni, după discuţiile de la Ministerul Justiţiei cu ministrul Florin Iordache, că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile apărute în spaţiul public în ultima lună, pe care le-a catalogat drept "neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole".

Kovesi a spus că atacurile din ultima perioada la adresa sistemului de justiţie sunt făcute de inculpaţi care sunt cercetati în dosarele DNA, de inculpaţi care sunt trimişi în judecata sau chiar condamnaţi ori de persoane care îi susţin pe aceştia. 

"Aceste atacuri sunt făcute datorită faptului că DNA şi a permis să deranjeze inculpaţii. Am observat în ultima perioadă că, deşi am făcut mai multe demersuri instituţionale, aceste atacuri au continuat. Doar la sfârşitul anului trecut am făcut peste 14 sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile tendenţioase, denigratoare, mincinoase, uneori chiar ridicole ale inculpaţilor pe care i-am cercetat. Am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru 12 emisiuni şi chiar în cursul zilei de astăzi am reluat dialogul instituţional cu CSM şi cu privire la afirmaţiile care au apărut în cursul lunii decembrie în spaţiul public din partea mai multor persoane cercetate de DNA am sesizat CSM. Practic, răspunsul meu la aceste afirmaţii îl veţi găsi în acea sesizare pe care o voi face publică în momentul în care voi ajunge la birou”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis, în 4 ianuarie, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, în 6 ianuarie, că înregistrările difuzate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a avut, de la dispariţia sa, în 21 decembrie 2016, mai multe apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, în care aduce mai multe acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. 

Sebastian Ghiţă a fost dat din 5 ianuarie în urmărire naţională, iar în 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instanţei supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare şi să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.