Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi seară, că modificarea codurilor penale nu este justificată de întărirea luptei împotriva criminalităţii, ci pentru ”a ajuta anumite persoane să scape de consecinţele răspunderii penale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am aceeaşi opinie ca şi colegii mei din cadrul sistemului judiciar, sunt modificări care vor afecta în mod  grav posibilităţile de investigare a faptelor de corupţie. Putem să fim îngijoraţi că astfel de modificări legislative vor fi adoptate. Ele nu vor fi pentru a putea lupta eficient cu criminalitatea, ci vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape de consecinţele răspunderii penale”, a declarat, joi seară, Laura Codrua Kovesi, întrebată despre intenţia de modificare a codurilor penale prin Ordonanţă de Urgenţă.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră că nu se justifică urgenţa adoptării unor modificări la codurile penal şi de procedură penală. Secţia subliniază că "adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără o consultare efectivă a magistraţilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor".

De asemenea, DNA a criticat unele dintre noile modificări la legislaţia penală propuse de Ministerul Justiţiei, precizând că, dacă ar intra în vigoare, acestea ar afecta în mod substanţial activitatea de urmărire penală şi implicit capacitatea de a trage la răspundere pe cei care au săvârşit fapte penale. DNA menţionează că, prin adoptarea OUG pentru contestaţia în anulare, ar putea fi rejudecate 42 de cauze cu 335 de inculpaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.