Procurorul-şef a DNA, Laura Kovesi, a declarat, joi, că identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice a reprezentat un domeniu prioritar în 2016, precizând că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută. Pentru infrastructură sau construcţii, statul plăteşte de cele mai multe ori preţul lucrării dublu, a mai spus Kovesi.
"Tipologiile identificate în anchetele noastre dovedesc că există vulnerabilităţi majore ale sistemului de achiziţii publice. Atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor este condiţionată frecvent de primirea unor sume de bani. Se întocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme. Se fac, uneori, plăţi pentru lucrări neefectuate sau statul plăteşte un preţ mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziţionează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată şi utilizată. Se achiziţionează lucrări a căror execuţie nu poate fi verificată şi cuantificată", a spus Kovesi la şedinţa de bilanţ a DNA.
Ea a adăugat că, deşi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greşeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Cât timp planificarea achiziţiilor nu va fi transparentă, se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate şi plăţi pentru lucrări neefectuate. Multe dintre acestea se fac cu încălcarea legislaţiei secundare, ceea ce lasă într-adevăr societatea neapărată în faţa unor astfel de practici după decizia Curţii Constituţionale de anul trecut", a mai spus Kovesi.
Procurorul-şef al DNA a menţionat că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută.
"Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800 la sută?", s-a întrebat Kovesi.
Ea a mai spus că, pentru infrastructură sau construcţii, statul plăteşte de cele mai multe ori preţul lucrării dublu.
"În cazul imobilelor retrocedate ilegal, preţul plătit în plus de stat a fost şi de 10 ori mai mare decât preţul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?", a adăugat Kovesi.
Procurorul-şef al DNA a adăugat că, în sănătate, statul a plătit pentru echipamentele medicale preţuri mai mari cu 50 la sută sau 60 la sută faţă de preţul real.
"Există situaţii în care anumite unităţi sanitare încheie contracte doar cu unii distribuitori de medicamente. Caracterul specializat al acestor achiziţii a îngreunat până acum verificările efectuate în domeniu, dar acest lucru se schimbă. Acest specific al corupţiei în sănătate a făcut ca procentul din contracte cerut ca mită să fie mai mare decât în alte domenii, lucru pe care l-am descoperit pe măsură ce am acordat mai multă atenţie acestei zone. Procentul comisioanelor ilegale identificate de procurorii DNA este cuprins între 10 la sută şi 20 la sută din valoarea contractelor în sănătate", a spus procurorul-şef al DNA.
În 2016 au fost trimişi în judecată peste 1.270 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, printre care: trei miniştri, şase senatori, 11 deputaţi, 47 de primari, 16 magistraţi şi 21 de directori de companii naţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.