Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, în prezent procuror-şef european, afirmă că simte hotărârea CEDO ca pe o victorie, însă nu una personală, ci "o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani". "Curtea Europeană constată că motivele de revocare nu au fost întemeiate. Curtea Europeană mai reţine (...) că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public", spune Kovesi, menţionând că decizia nu poate să rămână fără efect, iar statul român trebuie să găsească remediul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chestiune de principiu, care ţine de independenţa justiţiei, de independenţa procurorilor şi a judecătorilor. Simt că este o victorie, nu doar o victorie personală, este o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani", a declarat Laura Codruţa Kovesi, marţi, la Europa FM.

Ea a explicat că a motivat, în cererea făcută la CEDO, că procedura ad hoc prin care a fost revocată a fost lipsită de legitimitate.

"Ceea ce, de fapt, CEDO stabileşte este faptul că prin decizia CCR, acea decizie prin care eu am fost revocată din funcţie, în motivarea acelei decizii, CCR a limitat dreptul de acces la o instanţă. Aşa cum astăzi am văzut în hotărârea CEDO, chiar Curtea Europeană constată că motivele de revocare nu au fost întemeiate. Curtea Europeană mai reţine, pe lângă faptul că motivele nu au fost pertinente, reţine că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public cu privire la independenţa sistemului judiciar sau la modificări legislative", a spus Kovesi.

Potrivit acesteia, CEDO spune că "această revocare a fost o sancţiune severă, deosebit de severă (...), şi prin această îndepărtare prematură din funcţie a fost de fapt învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar".

Ea a afirmat că în acest fel "cumva CEDO nu apără doar persoana fostului procuror-şef, ci apără însuşi sistemul de justiţie".

"Această decizie nu se aplică doar procurorilor din România, se aplică tuturor procurorilor din Europa şi acest lucru, din punctul meu de vedere, este o victorie foarte importantă. Prin această decizie, (....) contribuim la întărirea independenţei justiţiei, nu doar la noi în ţară, ci în Europa", a susţinut Kovesi.

Fosta şefă a DNA a menţionat că nu a cerut să fie repusă în funcţie, dar "remediul trebuie găsit de statul român". Ea a subliniat că ar fi putut cere despăgubiri materiale, dar acţiunea a fost depusă pentru un principiu.

"De aceea, eu în acţiunea pe care am formulat-o am spus că nu doresc despăgubiri, nu doresc bani, ci hotărârea pe care CEDO o va da este suficientă pentru mine ca remediu", a spus Kovesi.

Ea a menţionat însă că statul român trebuie să ia măsuri.

"Dar această hotărâre nu poate să rămână fără efect, ceva trebuie să se întâmple. Statul român trebuie să ia măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată, CCR nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană, aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci CCR ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil, ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în faţa unui complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi", a susţinut Kovesi.

Ea a mai menţionat că nu a aşteptat niciodată scuze pentru ce s-a întâmplat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.