Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât, marţi, înaintarea către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de numire a judecătorilor Gabriela Elena Bogasiu şi Ilie Iulian Dragomir pentru funcţiile de vicepreşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numirea celor doi vicepreşedinţi ai instanţei supreme urmează să fie decisă de preşedintele Klaus Iohannis, arată, într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii, care precizează că numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) are un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru preşedinţi ai secţiilor, iar potrivit legii care reglementează statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedintele ICCJ şi cei doi vicepreşedinţi sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Gabriela Elena Bogasiu a fost preşedinte al Biroului Electoral Central în 2012, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, scrutin care a fost invalidat. 

În proiectul său de management, Gabriela Elena Bogasiu spune că performanţa în instituţie se poate obţine în baza profesionalismului oamenilor, a transparenţei, al receptivităţii faţă de nou a tuturor membrilor echipei.

„Cunoaşterea instanţei, în dinamica ei, dobândită în cei peste zece ani în care am avut calitatea de judecător al Înaltei Curţi m-a condus către concluzia că ideea de modernitate şi dorinţa de inovare implică respectul faţă de valorile organizaţionale şi faţă de ideile şi practicile care şi-au dovedit în timp eficienţa, integrate într-o abordare echilibrată, aptă să asigure menţinerea unei colaborări instituţionale armonioase, caracterizate de bună credinţă”, scrie judecătoarea Gabriela Elena Bogasiu în proiectul de management.

În privinţa obiectivelor pe care şi le propune magistratul, aceasta îşi doreşte echilibrarea volumului de activitate al secţiilor civile şi al secţiei de contencios administrativ şi fiscal, dar şi adoptarea unor măsuri administrative pentru buna funcţionare a completelor de cinci judecători.

Gabriela Elena Bogasiu este deja delegată în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea a mai fost membru în Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti în perioada 2005-2006 şi preşedintele secţiei de Contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti din decembrie 2000 până în septembrie 2002. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este magistrat din iunie 2006.

Magistratul Ilie Iulian Dragomir este cel care a decis ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv în martie 2015, în dosarul Gala Bute.

Iulian Ilie Dragomir este Judecător la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală din iunie 2007. El a fost preşedintele Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din iunie 2004 până la sfârşitul anului 205 când a devenit vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti în perioada ianuarie 2006 – iunie 2007.

În cadrul proiectului său de management, Iulian Dragomir face o analiză a oportunităţilor şi vulnerabilităţilor pe care le are Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arătând că ineficienţa unor instituţii care asigură finanţarea instanţei supreme ar putea fi privită ca o ameninţare.

Judecătorul arată, în proiectul de management, că există contradicţii între legislaţia care protejează informaţiile clasificate şi principiul liberului acces şi nemijlocit la totalitatea actelor, lucrărilor şi probelor dosarului, în materie penală, de către părţi şi apărătorii acestora.

În proiectul de management, Dragomir mai arată şi că ar dori schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare al ICCJ deoarece actualul regulament este conceput cu titlu tranzitoriu pentru implementarea noilor coduri penale şi civile.

Pe de altă parte, chiar dacă un nou Regulament va rezolva aspectele organizatorice privind gestionarea resurselor umane şi materiale disponibile şi/sau cele previzionate, dezechilibrele cronicizate determinate de modificări succesive în timp a normelor de competenţă  materială impun elaborarea şi adoptarea unei legi organice a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, scrie Dragomir în proiectul său de management.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.