Judecătoarea Antonela Cristea (fostă Costache) de la Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendată, a fost eliberată din funcţie printr-un decret semnat de şeful statului, după ce a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni de corupţie. Alţi magistraţi au fost eliberaţi din funcţii pentru că se pensionează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, mai multe decrete privind eliberarea din funcţii a unor magistraţi, între care decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendată din funcţie, a Antonelei-Anemary Cristea (fostă Costache), ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni.

Antonela Anemary Cristea (fostă Costache), judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, a fost judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti "dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. 

Judecarea dosarului a început în 8 iulie 2013, iar după doi ani şi zece luni, timp în care au fost 97 de termene, instanţa a încheiat dezbaterile. După ce instanţa a amânat de patru ori pronunţarea sentinţei, decizia a fost anunţată în 16 iunie.

Atunci, Curtea de Apel Bucureşti le-a condamnat pe fostele judecătoare Viorica Dinu şi Antonela Costache la opt ani de închisoare pentru că au luat mită pentru a da soluţii favorabile în dosare de la Tribunalul Bucureşti şi a elibera mai mulţi inculpaţi. Celelalte 21 de persoane acuzate în acest dosar au primit pedepse între 10 ani şi doi ani de închisoare.

Decizia nu era definitivă, iar inculpaţii din dosar au declarat recurs, care s-a judecat la instanţa supremă.

În mai 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Viorica Dinu să ispăşească o pedeapsă de şapte ani de închisoare, iar Antonela Cristea (fostă Costache) de şase ani de închisoare, în ambele cazuri fiind dedusă perioada petrecută în stare de reţinere, arest preventiv sau arest la domiciliu.

Celelalte decrete privind eliberarea din funcţie a unor magistraţi se referă la cazuri de pensionare, între acestea fiind şi judecătorul Daniella Berbecariu, de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Despre Berbecariu presa locală a relatat că a fost sancţionată de Consiliul Superior al Magistraturii întrucât ar fi amânat în mod nejustificat cauze aflate pe rolul instanţei, dar şi că ar fi dat o decizie care a dus la eliberarea unui criminal.

Alte decrete semnate vineri vizează eliberarea din funcţia de procuror militar şef al Serviciului de urmărire penală şi judiciar din cadrul Secţiei Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a colonelului magistrat Stelea Covei, pe motiv de pensionare, şi eliberarea din funcţia de procuror şef adjunct delegat al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Ilie Picioruş, tot pentru pensionare, la 10 septembrie 2018. De asemenea, a fost semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa a Anei Duşa, care se pensionează. Ana Duşa este soţia lui Mircea Duşa, fost ministru al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.