Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a cerut, luni, judecătorilor Tribunalului Bucureşti să îi ridice controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, pentru a pleca din ţară în vederea unor investigaţii medicale. El a fost aplaudat de deţinuţii din boxă când a spus că Laura Kovesi şi Florian Coldea vor răspunde pentru că “şi-au bătut joc de poporul român”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La termenul de luni, procurorul DNA a cerut menţinerea controlului judiciar pentru fostul primar având în vedere că urmează să fie audiaţi mai mulţi martori, iar interdicţiile de a părăsi ţara şi de a lua legătura cu cei implicaşi în proces este necesară pentru o bună cercetare judecătorească.

În replică, avocatul acestuia a arătat că fostul primar este de 16 luni cercetat sub control judiciar şi că dosarul se află în stadiul final, fără a exista riscul de a fi influenţat procesul. În plus, fostul edil ar dori să plece din România pentru o serie de investigaţii medicale. “Marian Vanghelie este primul interesat să-şi demonstreze nevinovăţia. Am cerut să părăsească teritoriul pentru a se îngriji de sănătate. Parchetul a venit, de fiecare dată, cu explicaţia că s-ar sustrage judecăţii”, a arătat avocata Eliza Ene Corbeanu.

Apărătorul a mai declarat că Vanghelie nu s-a mai angajat de când a fost reţinut şi că are o familie de îngrijit.

În ultimul cuvânt, fostul primar a început să-şi spună opinia despre dosarul în care este judecat. “Am fost 4 luni în arest preventiv. Am fost curtat să devin marele denunţător al României. Mi s-au pus microfoane în casă….Problema se pune dacă este normal să fiu subjugat pentru că nu am fost de accord să devin informator. Inclusiv despre foştii preşedinţi ai României mi-au cerut să vorbesc. Nu am interes să vorbesc cu nimeni”, a declarat Vanghelie.

În momentul în care judecătorul i-a cerut să se rezume doar la motivele pentru care ar trebui să i ridice controlul judiciar, Vanghelie a continuat şi a arătat că  “va veni o vreme când Kovesi şi Coldea vor răspunde că îşi bat joc de poporul român”, moment în care mai mulţi deţinuţi aflaţi în boxă, dar şi susţinători ai lui Vanghelie din sală au aplaudat.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea fostului edil al Sectorului 5.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise când era primar al Sectorului 5.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.