Torţionarul Ioan Ficior a fost obligat de instanţă să plătească 310.000 de euro părţilor civile din dosarul în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Ficior are o pensie de peste 5.000 de lei, o treime din această sumă fiind poprită prin decizia instanţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Instanţa a admis în parte acţiunile civile formulate de mai multe persoane şi l-a obligat pe Ioan Ficior să plătească acestora, în total, daune morale de 310.000 de euro, în solidar cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, părţi responsabile civilmente în acest dosar. Potrivit deciziei instanţei, opt părţi civile urmează să primească sume între 20.000 şi 70.000 de euro, în echivalent în lei, la cursul oficial de schimb al BNR din ziua plăţii.

“În baza art. 404 alin. 4 litera c menţine măsura asiguratorie a popririi asupra pensiei inculpatului, astfel cum a fost dispusă prin încheierea din 16 octombrie 2015, pentru garantarea plăţii despăgubirilor şi a cheltuielilor judiciare, până la concurenţa sumei de 310 000 Euro( în echivalent în lei la cursul oficial al BNR, la data plăţii despăgubirilor) şi a sumei stabilite cu titlu de cheltuieli judiciare”, potrivit deciziei instanţei.

Judecătorul care l-a condamnat pe Ficior a mai dispus prelevarea de probe biologice de la acesta, pentru ca profilul genetic să fie introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procesul lui Ioan Ficior, care se judecă din 16 septembrie 2014 la Curtea de Apel Bucureşti, a avut 14 termene.

În august 2014, Ioan Ficior a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

"Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv, în 10 februarie, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar.  Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.