Verificările făcute de inspectorii judiciari nu sunt condiţionate de nivelul instanţei, de funcţia deţinută de magistratul vizat de o sesizare sau de notorietatea cauzelor, transmite luni Inspecţia Judiciară (IJ), referitor la controalele pe care le face la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unei sesizări cu privire la posibile abateri disciplinare din partea şefei instanţei, Cristina Tarcea. IJ subliniază că asocierea activităţii sale cu evenimente care au posibile semnificaţii în viaţa politică reprezintă o tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară precizează că a fost sesizată în 23 august cu privire la posibile abateri disciplinare făcute de conducerea ICCJ, în legătură cu modul de aplicare de Legii 207/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Este vorba despre modificarea componenţei Completelor de 5 judecători ale Înaltei Curţi.

IJ subliniază că verificările pe care le fac inspectorii nu sunt condiţionate de nivelul instanţei, de funcşia deţinută de magistratul vizat de sesizare sau de notorietatea cauzelor deduse judecăţii.

"În toate cazurile, verificările efectuate de Inspecţia Judiciară vizează respectarea şi corecta aplicare a legii”, spune Inspecţia Judiciară.

De asemenea, instituţia spune că expunerea publică a magistraţilor cu funcţii de conducere determină printre altele şi un număr mai mare de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora, deci verificările făcute de IJ cu privire la activitatea profesională a şefei ICCJ nu poate fi un fapt inedit.

"Expunerea publică a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere determină, printre altele, un număr apreciabil de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora. Ca atare, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit”, spun reprezentanţii IJ.

Ei atrag atenţia că asocierea activităţii IJ cu evenimente care au posibile semnificaţii în viaţa politică este o tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei.

"Asocierea activităţii desfăşurate de Inspecţia Judiciară cu evenimente având posibile semnificaţii în viaţa politică nu este decât o altă tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar”, subliniază Inspecţia Judiciară.

G4media a scris că şefia instanţei supreme a fost reclamată la Inspecţia Judiciară pentru că nu a convocat şedinţa Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea privind organizarea judiciară, care prevede că toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.