Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este aşteptată să decidă, marţi, care este instanţa care ar trebui să judece o cerere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind redeschiderea urmăririi penale faţă de un fost inspector şef al ISU Prahova şi faţă de o fostă angajată care se ocupa de prevenire, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără a vize a complexului turistic Ferma Dacilor, distrus parţial de un incendiu în care opt oameni au murit, în a doua zi de Crăciun. Instanţa supremă a fost chemată să judece conflictul de competenţă după ce Tribunalul Prahova şi Tribunalul Militar Bucureşti şi-au pasat responsabilitatea acestui dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un complet de la secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie are pe rol, marţi, judecarea unui dosar care are ca obiect „conflict de competenţă (pozitiv/negativ)”. Magistraţii instanţei supreme trebuie să stabilească ce instanţă de judecată trebuie să se pronunţe cu privire la o cerere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind redeschiderea urmăririi penale faţă de un fost inspector şef al ISU Prahova şi faţă de o fostă angajată care se ocupa de prevenire, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor, distrus parţial de un incendiu în care opt oameni au murit, în a doua zi de Crăciun.
Cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale a fost înregistrată iniţial la Tribunalul Prahova, la începutul lunii ianuarie a acestui an. În 23 ianuarie, după mai multe amânări, Tribunalul Prahova a declinat către Tribunalul Militar Bucureşti competenţa soluţionării cauzei. În 3 aprilie, judecătorii militari au declinat, la rândul lor, competenţa judecătorii acestei speţe, considerând că dosarul este de competenţa Tribunalului Prahova. În acest context dosarul a ajuns le rolul ÎCCJ.
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
DNA cere redeschiderea urmării penale faţă de Elisei Tiberiu Dumitru, fost şef al ISU Prahova, şi de Cristina Chelba, fost inspector în cadrul Inspecţiei de prevenire în cadrul ISU Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani.
Iniţial, dosarul a fost clasat, dar s-a propus instanţei de judecată redeschiderea cercetărilor după incendiul care a mistuit Ferma Dacilor şi în care opt oameni au murit.
Elisei Tiberiu Dumitru şi Cristina Chelba au calitatea de intimaţi în dosar.
Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021, şeful DSU, Raed Arafat dezvăluind public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut ”cu voia lor”. 
 
Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova. 
De altfel, numele Cristinei Chelba apare pe ”Lista auditorilor desemnaţi pentru efectuarea auditului de supraveghere la persoanele autorizate să execute lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, potrivit prevederilor OMAI nr. 87/2010”, listă întocmită la nivelul Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi care datează din mai 2018. Numele Cristinei Chelba apare pe lista cu auditori desemnaţi pentru ISU Prahova. “Consider o provocare munca în acest domeniu, pentru că noi, femeile, putem demonstra că suntem la fel de bine pregătite în cele mai multe domenii, ca şi bărbaţii. (...) Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în cadrul ISU, cu greu poate fi acumulată în alt domeniu.”, declara locotenentul Cristina Chelba pentru portalul forum.pompierii.info care a publicat un material despre femeile pompier din ISU Prahova, în urmă cu mai mulţi ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.