Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marţi, după şedinţa plenului CSM, că nu este atât de important dacă deţinuţii aflaţi în executarea unei pedepse beneficiază de o reducere de 20 sau de 30 de zile pentru lucrările ştiinţifice redactate în detenţie, ci dacă aceste cărţi aduc cu adevărat ceva nou.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ar trebui văzut dacă scriu cărţi cu adevărat, ar trebui verificată fiecare lucrare în parte pentru a vedea dacă, într-adevăr, are vreo valoare ştiinţifică. Aici seamănă foarte mult cu lucrările de doctorat. Până la urmă, este foarte important să vezi dacă ai ceva nou de spus în toate economia asta şi dacă lucrarea ajută cu adevărat alte persoane”, a spus Daniel Horodniceanu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spune că nu ar fi atât de important dacă deţinuţii beneficiază de 20 sau de 30 de zile de reducere a pedepsei, fiind mai importantă valoarea ştiinţifică a lucrărilor.

În timpul şedinţei plen, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au semnalat faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis în grabă, în condiţiile în care a fost programat să se dezbată în forul magistraţilor în aceeaşi zi cu discutarea în şedinţa de guvern.

"Ordonanţa este dată destul de, să zicem, în grabă. Este clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că n-ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilească ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrări. Dacă, în ceea ce priveşte invenţiile şi inovaţiile, avem un organism, OSIM, care spune  şi acolo nu avem îndoieli că OSIM-ul îşi face datoria întotdeauna, în ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică”, a spus preşedintele CSM, Mircea Aron, în şedinţa plenului.

La rândul său, judecătorul Norel Popescu s-a arătat nemulţumit de faptul că CSM va da un aviz pe un proiect de act normativ în condiţiile în care deja a fost programată dezbaterea lui, tot marţi, în şedinţa de guvern.

"Dacă sunt adevărate informaţiile că astăzi se discută în Guvern această ordonanţă de urgenţă, aş vrea să cred că nu se întâmplă acest lucru fără a fi citit avizul nostru. Pentru că altfel, dacă se discută astăzi, în paralel cu discuţia noastră în plen, avizul nostru se transformă, din punctul de vedere al Executivului, într-un demers formal, de imagine, fără a avea consistenţă”, a spus Norel Popescu.

Direcţia Legislaţie, documentare şi Contencios, aparatul de specialitate din CSM, a propus avizarea favorabilă a proiectului de ordonanţă publicat de Ministerul Justiţiei privind lucrările ştiinţifice publicate în penitenciar, însă cu amendamentul că beneficiul celor 20 de zile considerate ca executate să fie pentru fiecare carte publicată.

Plenul CSM a dat aviz favorabil proiectului, cu acel amendament.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, articolul 96 alineatul (1), litera f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate se modifică şi se completează astfel: "f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate.”

Guvernul a suspendat în 2 februarie, până la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetată.

În afară de modificarea articolului 96, noua ordonanţă mai introduce un articol privind procedura elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate de deţinuţi.

Potrivit noului articol, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

"Lucrările ştiinţifice sau invenţiile brevetate pot fi elaborate de către deţinuţi în condiţiile stabilite în prezenta lege şi prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completează, după caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrărilor ştiinţifice de către CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de invenţie", mai prevede ordonanţa de urgenţă.

De asemenea, pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii, deţinuţii pot desfăşura activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii.

Legea mai prevede că lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.