Grupul de Investigaţii Politice (GIP) anunţă că a sesizat oficial Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, depunând peste o sută de pagini din lucrare care ar fi fost identificate de softul antiplagiat iThenticate, alături de "dovezile plagiatului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

GIP susţine că pe parcursul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi există pasaje care se repetă identic şi că şefa DNA ar fi copiat inclusiv greşelile făcute de autorii lucrărilor originale.

Organizaţia condusă de Mugur Ciuvică mai susţine că la note şi în bibliografie apar lucrări în limba franceză, dar, potrivit CV-ului său, Laura Kovesi nu cunoaşte această limbă.

GIP a transmis Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi o listă a titlurilor lucrărilor publicate de Laura Codruţa Kovesi (inclusiv cu numele Lascu) anterior tezei de doctorat, precum şi articolele publicate de ea în revista Dreptul şi în Revista de drept penal.

Asociaţia anunţă că a transmis şi Universităţii de Vest din Timişoara, prin poştă, sesizarea privind plagiatul Laurei Codruţa Kovesi .

Mugur Ciuvică susţine că a mai sesizat şi în 2012 CNATDCU, în acelaşi caz, dar instituţia a refuzat să analizeze teza de doctorat a lui Kovesi.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost în 29 septembrie la Parchetul instanţei supreme, la două zile după înregistrarea de către procurori a autodenunţului său, în care a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport astfel încât acesta să arate că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, el susţinând că raportul a fost ”scris în Guvernul României”.

Sebastian Ghiţă declara, la ieşirea din Parchetul instanţei supreme, că a dat o declaraţie de martor şi a indicat persoanele care ar putea să certifice aspectele prezentate de el în autodenunţul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar în perioada următoare va reveni pentru a aduce probe.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în acest dosar a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de instigare la fals intelectual.

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă când a fost la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

El a precizat că persoanele alături de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legătură cu Ministerul Educaţiei.

În autodenunţul său, adresat procurorului general, Sebastian Ghiţă a susţinut că are dovezi că nu s-a întrunit niciodată Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

Ministerul Educaţiei spune că, dacă există suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pot fi trimise sesizări către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de către orice persoană fizică sau juridică, aşa cum prevede regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului, altfel sunt doar discuţii publice.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a spus că CNATDCU nu se poate autosesiza, pentru că ar fi în conflict de interese. Ea a precizat că au existat decizii ale experţilor CNATDCU care au contrazis deciziile Consilului Naţional de Etică (CNE) ori ale consiliilor de etică de la nivelul universităţilor.

Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2012, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.