Fostul şef al CJ Mehedinţi Adrian Duicu rămâne cu pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare dată în 2017 de Curtea de Apel Bucureşti pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, ca nefondate, recursurile făcute de DNA, dar şi de Duicu şi o altă persoană faţă de sentinţa menţionată, iar decizia este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Doina Borugă şi Ioan Adrian Duicu împotriva sentinţei penale nr. 254/F din 20 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 4878/2/2014 (2747/2014), privind şi pe intimaţii inculpaţi Rolea Elisabeta Zenovia, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Popescu Daniela Delia, Bădin Andrei Dan, Feraru Grigoriţa, Drăghia Valentina şi Stănoiu Cristian Damian.

Conform deciziei comunicate de ICCJ, cheltuielile judiciare pentru soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina statului.

De asemenea, instanţa obligă apelanţii – intimaţi inculpaţi Borugă şi Duicu la plata a câte 1.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Restul onorariilor apărătorilor rămân în sarcina statului.

Decizia de miercuri este definitivă.

În 20 decembrie 2017, fostul şef al CJ Mehedinţi Adrian Duicu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, din toate acuzaţiile formulate de DNA, printre care trafic de influenţă şi dare de mită, fiind menţinută numai aceea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Sentinţa nu era definitivă.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a aplicat pe o durată de 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi şi i-a suspendat executarea pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani, ce "constituie termen de supraveghere conform art.92 C. pen".

Duicu nu putea părăsi teritoriul României fără acordul instanţei, iar pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe durata a 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Orşova. 

De asemenea, fostul şef al IPJ Mehedinţi Constantin Ştefan Ponea, pentru a cărui promovare Duicu a intervenit indirect la şeful Poliţiei Române Petre Tobă, a fost achitat.

Adrian Duicu a fost trimis în judecată în iulie 2014 pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Duicu, fost şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, că în 20 martie 2013 i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică, să discute cu Petre Tobă, şeful Poliţiei Române la acea dată, în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, într-o funcţie de conducere din Inspectoratul General al Poliţiei Române. De asemenea, soţia lui Ştefan Ponea, procurorul Elisabeta Ponea, ar fi urmărit să obţină un post de conducere în cadrul DNA Bucureşti, în acest sens având nevoie de sprijinul premierului de atunci, Victor Ponta, mai susţineau anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.