Curtea de Apel Braşov a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 25 de zile a fostului şef al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu, după ce procurorii au făcut recurs la hotărârea Tribunalului care l-a plasat în arest la domiciliu. Căncescu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce în campania electorală din 2012, în calitate de preşedinte al PNL Braşov, a primit mită de la trei persoane pentru a le pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au admis, marţi, recursul procurorilor în cazul fostului şef al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Aristotel Căncescu. Acesta se afla, de joi, în arest la domiciliu în locuinţa sa din Râşnov, unde acesta şi-a amenajat un spaţiu pentru mai multe specii de păsări, cai, căprioare şi cerbi.

Procurorii DNA Braşov au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Căncescu, pentru luare de mită (trei infracţiuni) şi de abuz în serviciu în formă continuată. 

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu în formă continuată. 

Totodată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Cristian Emil Ciucă, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului; Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov; Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în Consiliul Judeţean Braşov, toţi pentru abuz în serviciu în formă continuată, precum şi faţă de Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Procurorii arată că, ”în contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în Agenţia Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov”.

Potrivit anchetatorilor, una dintre cele trei persoane este Claudiu Coman, care atunci era şef de campanie electorală şi consilier judeţean.

”În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei”, arăta DNA.

Banii au ajuns în casieria partidului fără documente şi au fost folosiţi pentru materiale electorale, iar cele trei persoane au fost alese în funcţia de consilier judeţean.

”În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia şi Ispas Radu Petru”, mai arăta DNA.

Prin aceste documente, au fost justificate trei dispoziţii date ulterior, precum şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului, spun procurorii. Aceste demersuri au dus la aprobarea sumei de 675.000 de lei, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii.

”În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, inculpatul Coman Claudiu şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut”, arată comunicatul DNA.

În luna septembrie, procurorii DNA Braşov l-au pus sub control judidicar pe Aristotel Căncescu într-un alt dosar, în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi în care este vizat şi primarul Braşovului, George Scripcaru. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 -2007, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat două contracte de întreţinere a drumurilor şi de deszăpezire cu societatea comercială Gotic SA Braşov, reprezentată de Diniţă Ion. Contractul, încheiat pe o perioadă de şase ani, a fost iniţial de 9.724.823 lei. Preţul a crescut de zece ori până în anul 2012, ajungându-se la suma de 101.750.482 de lei.

Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul contractelor încheiate cu Ramb Sistem care prevedeau amenjarea Complexului de Agrement de sub Tâmpa (8.082.044 de lei) şi a terenurilor de sport de la Colegiul ”Andrei Şaguna” (1.739.762 de lei). Deşi în contracte se arăta că preţul nu poate fi modificat, Consiliul Judeţean a mai alocat încă 5.577.621 de lei.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.