Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, iar instanţa a dispus şi confiscarea tablourilor de la acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ÎCCJ a decis, miercuri, să respingă ca nefondată cererea de repunere pe rol formulată de Emilian Eva. De asemenea, magistraţii au admis apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie împotriva sentinţei penale nr. 569, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală la  17 octombrie 2017, în dosarul nr. 3530/1/2015. 
 
“Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată numai cu privire la dispoziţia de restituire către inculpatul Eva Emilian a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, şi rejudecând: În baza art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, confiscă de la inculpatul Eva Emilian tablourile lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, enumerate în procesele verbale nr.i/i 1290 din 03.08.2015 şi nr.i/i 1296 din 04.08.2015, (volumul 16, filele 188-217, dosar urmărire penală) cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale (vol.8, fil.165-358, dosar urmărire penală). Menţine celelalte dispoziii ale sentinţei penale apelate”, se arată în minuta instanţei. 
 
Decizia este definitivă. 
 
ÎCCJ a precizat că a existat şi o opinie separată, în sensul admiterii apelului formulat de Emilian Eva, numai în ceea ce priveşte imposibilitatea folosirii în procesul penal a interceptării convorbirilor telefonice obţinute în baza mandatelor de supraveghere. 
 
Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, în octombrie 2017, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani şi unsprezece luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii.
 
Instanţa a dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri, dar şi menţionerea sechestrului pe un imobil din Iaşi.
 
Procurorul Emilian Eva a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.
 
Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în 2008, pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.