Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, judecat pentru luare de mită sub control judiciar, poate părăsi ţara fără acordul judecătorilor, a decis, miercuri, definitiv instanţa supremă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mazăre va fi în continuare sub control judiciar, dar nu mai are această interdicţie.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată deputatul Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat de complicitate la luare de mită.

Au mai fost trimişi atunci în judecată viceprimarul Constanţei, Gabriel Marius Stan şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa.Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2.000.000 euro şi primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

În perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la S.C. Polaris Holding, al cărei asociat şi administrator era inculpatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris şi primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată cu 10 milioane de lei.

"În acest caz, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris şi o firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 de lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 de lei, din care TVA 36.811.616 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.