Fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor Dorin Lazăr Maior, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Braşov pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, după ce ar fi încercat să obţină o soluţie favorabilă într-un alt dosar în care a fost deja condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru şantaj. În aprilie, Maior a fost extrădat din Dubai, unde fugise din 2013, în prezent fiind încarcerat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DNA informează că fostul deputat PSD, condamnat definitiv pentru şantaj, în 11 noiembrie 2013, la şapte ani de închisoare, Dorin Lazăr Maior a fugit  în Dubai după condamnarea în primă instantă şi îanitea condamnării definitive. Ajuns în Emiratele Arabe Unite, Maior a început să caute persoane cu influenţă în justiţie, prin intermediul soţiei sale, care să îl ajute să obţină ilegal anularea hotărârii definitive.

Procurorii anticorupţie mai arată că soţii Maior au luat legătura cu Horia Liviu Lascu, prin intermediul lui George Costin, prieten şi asociat de-al lui Maior în asociaţiile de revoluţionari, care a pretins că are cunoştinţe în justiţie la cel mai înalt nivel şi a promis că va interveni pentru obţinerea unei soluţii favorabile.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Astfel, pe parcursul anului 2015 (începând cu luna martie), inculpatul Maior Lazăr Dorin, ca să obţină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru săvârşirea unor infracţiuni de şantaj (de la executarea căreia s-a sustras) şi, în final, achitarea sa frauduloasă, a convenit cu soţia sa, Maior Florina, ca aceasta să se întâlnească în mai multe rânduri, prin intermediul lui Costin George, cu Lascu Horia Liviu, persoană care pretindea că ar avea influenţa necesară în justiţie. Ca urmare, acesta din urmă a acceptat ca, în schimbul unor sume de bani - respectiv păstrarea pentru sine a aproximativ 40.000 de euro, bani obţinuţi din vânzarea nefiscalizată a unei părţi din mărfurile importate de soţii Maior din Polonia - să intervină prin persoanele pe care le cunoaşte la cel mai înalt nivel pentru obţinerea soluţiei de achitare dorită”, potrivit comunicatului DNA.

Mai mult, Maior l-a pus în legătură cu Horia Liviu Lascu şi pe Iulian Tiberiu Şerban, alt prieten de-al său, care voia şi el să obţină o achitare într-un dosar, pentru care era dispus să dea sume importante de bani, susţin procurorii.

Toţi cei implicaţi, în afară de Dorin Lazăr Maior, au fost trimişi în judecată în noiembrie anul trecut. Atunci, Maior era încă în Dubai şi nu i s-a putut aduce la cunoştinţă învinuirea în acel dosar.

Dorin Lazăr Maior a fost extrădat din Dubai în 21 aprilie 2016, după ce a fost emis mandat de arestare în lipsă pe numele lui, fiind adus în România şi încarcerat, în primă fază, în arestul Poliţiei braşovene.

Maior a fost condamnat definitiv, în noimebnrie 2013, de Curtea de Apel Mureş la şapte ani de închisoare cu executare, pentru şantaj, în dosarul "Romexterra". Astfel, Dorin Lazăr Maior, Ovidiu Tition şi Florina Aprofirei au fost trimişi în judecată, în 2006, de către procurorii DNA Braşov, fiind acuzaţi că ar fi şantajat doi oameni de afaceri braşoveni, printre care şi pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Braşov Mihai Maţepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi ameninţat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunţa dacă nu primeşte de la fiecare câte un milion de lei.

De asemenea, Judecătoria Sibiu a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunii de ultraj, Maior fiind acuzat că în 6 aprilie 2012 l-ar fi ameninţat cu moartea pe un reprezentant al unei instituţii publice din judeţul Braşov.  Pedeapsa la care a fost condamnat  a fost de şapte ani de închisoare.

La data de 14 decembrie 2015, urmărirea internaţională a fost extinsă în baza mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, în sensul că a sprijinit un bărbat în activitatea infracţională, prin care acesta din urmă a urmărit cumpărarea de influenţă a unor judecători care judecau cauza în care fusese condamnat, se mai arată în comunicatul IGPR.

Totodată, Tribunalul Braşov a emis un nou mandat de executare a pedepsei cu închisoarea faţă de Dorin Lazăr Maior, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, fiind condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare. În perioada iulie 2007-aprilie 2008, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Braşov, Dorin Lazăr Maior s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, prejudiciul adus fiind de aproape 470.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.