Fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Vaslui Vasile Mihalachi a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de şef al instituţiei, ar fi dispus înlăturarea unor firme de transport persoane de la atribuirea unor trasee în judeţul Vaslui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fiind găsit vinovat de judecători pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie pe motiv că, în 2008, ar fi exclus anumite firme de la licitaţia de atribuire a traseelor de transport persoane în judeţ. Magistraţii ieşeni au majorat, astfel, cu un an pedeapsa dată iniţial de instanţa de fond, respectiv Tribunalul Iaşi, însă a menţinut măsura suspendării executării pedepsei, cu un termen de încercare de cinci ani.

Curtea de Apel Iaşi a majorat, de la un an la trei ani, tot cu suspendare, şi pedeapsa pentru Dănuţ Ropotă, referent în cadrul Agenţiei Judeţene Vaslui a Autorităţii Rutiere Române (ARR). În schimb, a menţinut pedeapsa pentru fostul director din acea perioadă ARR Vaslui, Liviu Butnaru, de trei ani de închisoare cu suspendare. În privinţa fostului director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice a CJ Vaslui, Vasile Vieriu, procesul a încetat având în vedere că acesta a murit.

Ca şi Tribunalul Iaşi, instanţa a respins ca nefondate acţiunile civile formulate de cele cinci firme care s-au considerat prejudiciate în urma licitaţiei şi care solicitaseră în instanţă daune materiale de 140.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Vasile Mihalachi, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, şi ceilalţi trei salariaţi ai ARR şi CJ, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judeţean de persoane, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în vigoare care reglementează transportul public judeţean, ar fi determinat înlăturarea unor societăţi comerciale, operatori de transport public rutier, de la atribuirea unor trasee de transport. Aceste firme, susţin procurorii, fie au câştigat licitaţiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitaţii.

"Prin această modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfăşura serviciul de transport public pe raza judeţului Vaslui. Pe de altă parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizaţi, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obţinute din operarea traseelor atribuite nelegal”, se arăta în rechizitoriul DNA.

Procesul în care Vasile Mihalachi a fost judecat pentru fapte de corupţie a început la Judecătoria Vaslui în octombrie 2013 şi, după o jumătate de an, şi-a declinat competenţa către Tribunalul Vaslui. După încă o jumătate de an, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Iaşi, în urma unei cereri formulată de vicepreşedintele CJ Vaslui. Astfel, dosarul a intrat pe rol la instanţa ieşeană  la judecata de fond în august 2014, de atunci fiind date 17 termene de judecată, cele mai multe fiind cereri de amânare.

Sentinţa Tribunalului Iaşi a fost dată în aprilie 2016.

Vasile Mihalachi a fost vicepreşedinte al CJ Vaslui în perioada 1992-2000 şi deputat în mandatul 2000-2004. Mihalachi a revenit la Consiliul Judeţean Vaslui în 2004, pe postul de vicepreşedinte, iar din 2008 a condus instituţia timp de patru ani. Ulterior, a revenit pe postul de vicepreşedinte, pe care l-a ocupat până în 2016, atunci când a ieşit la pensie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.