Fostul ministru de Interne Cristian David a fost achitat marţi în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă, în condiţiile în care iniţial fusese condamnat la cinci ani de închisoare, după ce îi fusese schimbată încadrarea faptei din luare de mită în trafic de influenţă. Decizia este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. c) din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul David Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 257 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Înlătură dispoziţia privind confiscarea sumei de 500.000 euro de la inculpatul David Cristian. Ridică măsura asigurătorie a sechestrului instituită asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului David Cristian prin ordonanţa nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului David Cristian la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat”, se arată în decizia instanţei.

Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în 16 iulie iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, şi Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Niţescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectivă ar fi fost pretinsă şi primită de David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legătura cu Marian Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în acest sens.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne şi Reformei Administrative ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană 600.000 euro.

Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, Cristinel Bîgiu ar fi pretins de la denunţător 1.000.000 de euro şi ar fi primit, într-un final, 700.000 de euro. Bîgiu ar fi dispus totodată ca transferul banilor să se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi şi întâmplat după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 hectare.

Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare - cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.