Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a venit luni la DNA pentru a fi audiat în dosarul "Microsoft 2”, el declarând că nu a luat niciodată şpagă şi că viaţa îşi poate oferi multe surprize, dar el ştie că este "absolut curat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Athanasiu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) puţin înainte de ora 12.00, el spunând că este pregătit de orice, dar ştie că este nevinovat.

"În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. (…) Viaţa îşi oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat…”, a mai spus Athanasiu.

El a precizat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a semnat o Hotărâre de Guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.

"Eu n-am semnat niciun contract, eu am semnat o hotărâre de guvern care prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din şcoli. Deci, noi am primit gratuit un număr de 110.000 de licenţe pentru computerele din şcoala românească. Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu, care plătea... Deci, ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit şi, prin contracte de comodat, le-a răspândit în reţeaua şcolară”, a precizat Athanasiu.

Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că el a semnat un memorandum care spunea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere în şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare.

"S-a făcut de secretarul general al ministerului, împreună cu Ministerul Telecomunicaţiilor, iar apoi noi nu am avut bani - că de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban - şi s-a găsit soluţia. Suma necesară achiziţionării, de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în noua rate - a început să fie plătită la un an de la achiziţionare. Au fost achiziţionate la sfârşitul lui noiembrie 2004 şi prima rată de achiziţie s-a plătit în noiembrie sau octombrie 2005, deci nouă rate până în anul 2009. S-a plătit pentru că a fost un credit furnizor finanţat de Microsoft şi acest domn (Claudiu Florică, n.r.), dealerul lui, care înţeleg că stă în zonă, în zona crepusculară”, a adăugat Athanasiu.

Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că "îl va bate Dumnezeu”, pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal.

"Niciodată nu a negociat cu mine. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim”, a mai spus Athanasiu, la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă se aşteaptă ca procurorii să ia vreo măsură în cazul său, în dosarul "Microsoft 2”, Alexandru Athanasiu a spus că el ştie că este nevinovat.

"Eu n-am luat niciodată şpaga, iar când nu iei, nici nu stai să întrebi care este mercurialul. Ştiu că vi se pare foarte greu de crezut, dar să ştiti că mai sunt şi oameni care nu au luat. (…) Între mine şi domnul Gabriel Sandu este o diferenţă, el luase vreo două milioane şi jumătate de euro, or de mine nu s-a spus vreodată că m-am atins de vreun euro. (…) Domnul Severin a făcut o mare greşeală, a fost lacom, iar lăcomia se pedepseşte”, a mai spus Athanasiu.

Alexandru Athanasiu a spus că nu poate vorbi despre vinovăţia sau nevinovăţia altor persoane în acest caz, pentru că nu ştie exact situaţia şi nu ar fi corect.

"Eu vă pot spune un singur lucru, noi am semnat cu Steve Ballmer, care era CEO Microsoft, în februarie 2004, un memorandum de dezvotlare a digitalizării şi de informatizare în şcoală, ceea ce a fost un program excepţional şi regret că acum este tăvălit acest program. (…) Nu ştiu şi nu pot să spun dacă cineva a luat sau dat şpaga. Sunt jurist şi fără probe....”, a mai spus Athanasiu.

Întrebat de ce sunt atât de mulţi miniştri vizaţi şi chemaţi de anchetatori, Athanasiu a spus că au fost luaţi toţi cei care au semnat hotărârile de Guvern: "Adică pe pauşal. Ai semnat hotărârile de Guvern, este suspectat că nu ştiu ce nenorocire ai făcut”.

Întrebat dacă s-au plătit preţuri mai mari pentru licenţele educaţionale decât cele din contracte, Alexandru Athanasiu a spus că, în referatul procurorilor din urmă cu doi ani, în baza căruia fostul preşedinte Traian Băsescu a avizat urmărirea penală a unor foşti miniştri, nu s-a arătat ca licenţele educaţionale ar fi avut un preţ.

"În contractul cadru din aprilie 2004 s-a spus că ar fi avut cu 47 la sută mai mult. Despre licenţele  educaţionale nu s-a spus preţul, pentru că, va spun eu, o licenţă era aproximativ 170 de dolari, iar astăzi o licenţă educaţională este cam acelaşi preţ, şi ne gândim că preţurile au scăzut la produsele IT”, a precizat Athanasiu. 

În dosarul "Microsoft 2” a fost audiat luni la DNA Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor.

De asemenea, fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotăran a fost luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2”, el declarând, după ce a fost audiat de anchetatori, că nu a dat şi nu a luat niciodată şpagă.

Şi Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, a venit la DNA pentru a fi audiat.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în octombrie, că în partea din dosarul “Microsoft” în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri, pentru a finaliza rechizitoriul trebuie stabilit un prejudiciu cert, printr-o expertiză în domeniul achiziţiilor publice, şi, de asemenea, sunt necesare expertize IT. Kovesi preciza că în acest dosar, care este unul complex, se lucrează ritmic, în doi ani de când a început ancheta s-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, peste120 de percheziţii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţii, iar în prezent procurorii le evaluează pentru stabili circuitele financiare care au fost folosite.

În dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

În septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a celor foştilor miniştri.

Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme. În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a  asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.