Fostul deputat Florin Popescu a fost condamnat, miercuri, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare pentru conflict de interese şi fals, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu o firmă la care fusese acţionar. De asemenea, Popescu a fost acuzat şi de fals în declaraţiile de avere. Decizia magistraţilor este definitivă.
Completul de 5 Judecători al instanţei supreme l-a condamnat, miercuri, pe fostul deputat Florin Popescu, la un an de închisoare cu executare.
Judecătorul Maricela Cobzariu a făcut opinie separată, în sensul respingerii contestaţiei procurorilor care au atacat decizia de achitare a inculpatului, pronunţată de trei judecători de la instanţa supremă.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Pe durata executării pedepsei, instanţa îi interzice lui Florin Popescu dreptul de a alege şi de a fi ales, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În iunie 2014, fostul deputat Florin Popescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), sub acuzaţia de conflict de interese.
Popescu a fost acuzat că, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar, şi pentru fals în declaraţiile de avere din perioada 2008-2011.
Conform acuzaţiilor, în perioada august 2008 - noiembrie 2010, Florin Popescu a semnat şapte acte adiţionale la un contract de lucrări încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi SC Procor SA, la care acesta, împreună cu tatăl şi fratele sau, a fost acţionar până în 14 iulie 2008.
În plus, Popescu şi-ar fi completat în fals declaraţiile de avere aferente anilor 2008 - 2011.
În octombrie 2015, trei judecători de la instanţa supremă au decis să-l achite pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Procurorii au contestat, însă, decizia la Completul de 5 judecători al instanţei supreme.
În prezent, Florin Popescu este încarcerat în urma unei condamnări de doi ani de închisoare cu executare primite în martie 2016. El a fost găsit vinovat după ce a cerut de la o firmă zeci de tone de pui grill, pe care i-a distribuit în scop electoral, la alegerile locale din 2012.
În rechizitoriu, procurorii arată că, în 2012, Florin Popescu, folosindu-şi influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic, l-a determinat pe un denunţător să-i remită mai multe foloase necuvenite.
"Acestea au constat în cantitatea de 60.992 de kilograme de pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, cu ocazia campaniei electorale, pentru alegerile locale, din luna iunie 2012. În acea perioadă, Florin Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa", au susţinut anchetatorii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.