Fostul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind acuzat că a urmărit scoaterea abuzivă din patrimoniul public a mai multor imobile aparţinând Taberei de copii din localitate. Alături de el mai sunt trimişi în judecată fostul secretar al oraşului Năvodari şi un reprezentant al unei societăţi comerciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Matei, fost primar al oraşului Năvodari, pentru comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu şi pentru conflict de interese, a lui Ştefan Ciocănel, fost secretar al oraşului Năvodari şi a lui Neculai Dima, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au stabilit că în perioada 2008-2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei,

beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, a desfăşurat mai multe demersuri prin care a urmărit scoaterea mai multor imobile din patrimoniul unei societăţi comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”, acţiunea fiind considerată abuzivă de procurorii anticorupţie.

Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, Nicolae Matei, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 hectare de teren, la acel moment folosită de societatea comercială respectivă şi care aparţinea în realitate oraşului Năvodari.

“Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăţi comerciale controlate de edil şi administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptăţită să-i fie retrocedată o suprafaţă de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potenţial turistic mult mai mic”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie susţin că prin aceste demersuri, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 de euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârşirii faptei) atât în dauna oraşului Năvodari cât şi în dauna societăţii care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.

În acelaşi context, în cursul anului 2011, întrucât societatea, păgubită ca urmare a retrocedării terenului, datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari, reprezentând taxe şi impozite, Nicolae Matei a iniţiat o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al oraşului Năvodari.

“Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la iniţiativa inculpatului şi pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societăţii respective fiind scoase din patrimoniul acesteia şi introduse în cel al oraşului Năvodari, fără ca aceasta operaţiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste şi prealabile despăgubiri.  Ulterior, Primăria oraşului Năvodari a vândut la licitaţie publică o parte din bunurile respective, în condiţiile în care societatea contestase executarea silită şi achitase, cel puţin parţial, datoria invocată de instituţia publică.

Acţionând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei”, a mai precizat sursa citată.

DNA a mai precizat că în ambele situaţii, Nicolae Matei a beneficiat de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, care au întocmit şi semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor respective.

“De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reţinute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ştefan a părăsit funcţia publică şi a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înfiinţarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condiţiile de mai sus”, se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză, s-au constituit părţi civilă: societatea păgubită ca urmare a acţiunilor inculpaţilor cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

În şedinţa din data de 4 septembrie, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză. 

Totodată, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Nicolae Matei şi lui Ştefan Ciocănel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Nicolae Matei a fost primar al oraşului Năvodari din 2008 până la începutul anului 2016. Mandatul său a fost întrerupt după ce el a fost condamnat în februarie 2016 de Curtea de Apel Constanţa,  la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, fiind încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.
În iunie 2016 fostul primar a fost eliberat.

În aprilie 2014, Nicolae Matei fusese condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită. Instanţa a mai hotărât atunci şi confiscarea celor două loturi de teren care au fost date drept mită.

Matei a fost trimis în judecată în decembrie 2012, fiind acuzat că a cerut şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, denunţător în cauză, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de peste 46.000 de euro.

Nicolae Matei mai este judecat, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, tentativă la abuz în serviciu, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Început la Curtea de Apel Constanţa, procesul a fost strămutat apoi la Curtea de Apel Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.