Elena Udrea, Ion Ariton şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute” nu mai au interdicţie de a părăsi ţara, după ce instanţa supremă a respins, luni, contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decizia fiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia luată de instanţa de fond, care a stabilit că inculpaţii judecaţi în dosarul “Gala Bute" pot să părăsească ţară, ridicând astfel una dintre interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar.

Judecătorii au mai stabilit că Elena Udrea poate lua legătură cu martorii Luminiţa Kohalmi şi Cristian Călugăru, foştii săi consilieri personali, respingând contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Ion Ariton rămân însă cu unele obligaţii şi interdicţii din cadrul măsurii preventive, inclusiv cu obligaţia de a se prezenta săptămânal la secţiile de poliţie unde sunt sub supraveghere judiciară.

Procurorul DNA ceruse judecătorilor să menţină toate obligaţiile şi interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar, arătând că în dosar vor fi audiaţi o serie de martori ale căror declaraţii sunt esenţiale şi că urmează ca judecătorii să se pronunţe pe efectuarea unei expertize.

Procurorul a mai arătat că atât Elena Udrea cât şi Ion Ariton candidează la alegerile parlamentare din 11 decembrie şi că “pot accede, eventual, la aceleaşi funcţii din care au comis infracţiunile pentru care sunt judecaţi”.

În replică, avocaţii celor doi au arătat că aceste candidaturi nu au nicio legătură cu dosarul şi că se impune ridicarea interdicţiei de a părăsi ţară având în vedere faptul că sunt judecaţi sub control judiciar de mai bine de un an. 

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a cerut să i se permită să iasă din ţară, pentru a se ocupa de unele dintre problemele din afacerile sale.

Avocatul Elenei Udrea a arată că DNA nu a adus dovezi instanţei că aceasta ar urmări să se sustragă judecăţii. 

“Este o măsură corectă, cred eu. Nu se pune problema de a părăsi ţară deoarece mai am două controale judiciare. Aşa cum ceilalţi patru inculpaţi care şi-au recunoscut cumva faptele nu au aceasta măsură, nu văd de ce, la rândul nostru, ceilalţi patru care am rămas nu am beneficia de o parte din avantejele, atribuţiile prezumţiei de nevinovăţie”, a declarat Udrea, după terminarea procesului.

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.