Fostul parlamentar Elena Udrea a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se discută în procedură de Cameră preliminară cine ar trebui să judece dosarul privind plăţile ilegale din campania electorală din 2009, că acest dosar ar trebui să se întoarcă la DNA şi că acuzaţiile din rechizitoriu nu corespund cu încadrearea juridică, judecătorii neştiind cum să procedeze cu acest dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acesta este dosarul în care eu sunt judecată pentru modul în care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania prezidenţială şi referendum din 2009. Mă consider clar nedreptăţită dacă mă refer la situaţia generală. Toată lumea a făcut campanii. Dacă vrem să cercetăm cum se finanţează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. (...) După mine, este aplicabilă legea 334 privind finanţarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situaţie suntem în faţa unei contravenţii, şi nu a unei infrcatiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzaţie penală la adresa mea”, a susţinut Elena Udrea după dezbaterile cu uşile închise de la Curtea de Apel Bucureşti.

Ea a mai susţinut că în orice campanie electorală politicienii se duc la oamenii de afaceri şi le cer bani. "Într-o campanie se cer bani. Acuma...nu i-am cerut eu. O campanie aşa se finanţează. Politicienii se duc la oameni de afaceri şi îi roagă să le finanţeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenţie pe legea 334, nu este infracţiune”, a completat Elena Udrea.

Avocatul Elenei Udrea a arătat că faptele din rechizitoriu nu corespund cu încadrarea juridică şi a solicitat restituirea dosarului la DNA. "Înalta Curte a apreciat că această instanţ[ ar fi competentă. Curtea de Apel a apreciat astăzi că n-ar fi competentă. Am avut aceeaşi poziţie procesuală şi la Înalta Curte şi la Curtea de Apel şi apreciem că aceste trimiteri dintr-o parte în alta a cauzei nu rezolvă fondul chestiunii, care este simplu: restituirea rechizitoriului procurorilor pentru refacere”, a precizat avocatul Alexandru Chiciu.

Ela fost completat de Udrea, care a arătat că "procurorii au făcut aşa un rechizitoriu prost, încât au încurcat pe toată lumea". "În dorinţa lor de a mă acuză de fapte penale, au făcut aşa un rechizitoriu încât judecătorii nu ştiu cine ar putea să judece dosarul. Graba a fost mare. Să fie şi Ioana Băsescu acuzată, acum vedem din ceea ce spun procurorii cum s-au făcut dosarele mele, cu presiuni, ameninţări...Justiţia este încurcată în acest moment”, a mai spus Elena Udrea.

Fostul deputat a mai spus că nu a făcut încă plângere la CSM în urma declaraţiilor fostului procuror DNA Mihaela Moraru, dar o să facă acest lucru în curând. "Nu am dreptul să nu fac acţiunile posibile, legale, în sensul de a denunţa presiunile doamnei Kovesi pentru a mi se face dosare şi pentru a fi arestată”, a încheiat Elena Udrea.

Elena Udrea şi Ioana Băsescu s-au prezentat, miercuri dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, iar un judecător de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii acestora, dar şi legalitatea măsurilor preventive.

Marţi, instanţa supremă a revocat controlul judiciar pentru Ioana Băsescu, în timp ce în cazul Elenei Udrea această măsură a fost menţinută. De asemenea, instanţa a admis solicitările Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu de a pleca din ţară în perioada 20 iulie-10 august, pentru a merge în Grecia şi în Germania, ele invocând motive medicale.

În dosarul privind campania prezidenţială din 2009 sunt acuzaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu, şi Dan Andronic.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, implicată direct în campania lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009, pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor, a fostului  secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia şi a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon pentru luare de mită, a Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, notar public, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi a lui Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.