Fostul premier Victor Ponta a susţinut, la termenul de vineri al dosarului Turceni - Rovinari, care este judecat de instanţa supremă, că vrea să dea declaraţii, dar "nu este pregătit în totalitate", în timp ce senatorul Dan Şova a spus că nu doreşte să dea declaraţii la acest moment al procesului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Şova s-a folosit, la termenul de vineri al dosarului Turceni-Rovinari, de dreptul la tăcere şi a depus un memoriu, deşi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aveau programată audierea lui.

La rândul său, chemat să dea declaraţii de inculpat, fostul premier Victor Ponta a arătat că doreşte să facă acest lucru, dar că nu este pregătit pentru acest termen şi, în plus, avocatul titular lipseşte de la proces.

"Nu sunt pregătit în totalitate. Dacă îmi puteţi da ceva timp... o să-mi pregătesc declaraţia. Cer un termen scurt pentru a pregăti declaraţia, rămâne la latitudinea dumneavoastră", a spus Ponta în faţa judecătorilor.

Procurorul DNA a cerut audierea lui Victor Ponta la termenul de vineri, având în vedere că această procedură a fost stabilită la un termen anterior. Completul de judecată a stabilit, însă, să audieze martorii din proces şi apoi, la final, inculpaţii care vor să dea declaraţii.

În continuare, DNA a arătat că va depune probe noi în cadrul procesului, în timp ce avocatul lui Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari a susţinut că instanţa ar trebui, din oficiu, să dispună o expertiză financiară. În plus, avocatul a mai cerut confruntarea clientului său cu trei martori.

DNA a arătat că se opune efectuării unei expertize din oficiu de către instanţă. "Trebuie să spună ce urmăreşte prin această probă, care ar fi obiectivele ei şi să dovedească utilitatea acesteia", a susţinut reprezentantul DNA.

Avocatul lui Dan Şova a spus că doreşte să conteste toate probele administrate la urmărirea penală şi că vrea reaudierea tuturor martorilor.

Apărătorul lui Octavian Laurenţiu Graure, fost director economic la Complexul Energetic Turceni, a cerut audierea ca martor a Alinei Gorghiu, copreşedintele PNL, după ce ea ar fi reprezentat, ca avocat, interesele Electrica într-un proces civil cu Complexul Energetic Rovinari.

Procurorul de şedinţă s-a opus acestei cereri şi a susţinut că nu are legătură cu cauza.

Instanţa urmează să se pronunţe asupra tuturor cererilor, următorul termen fiind stabilit pentru 14 octombrie.

La ieşirea din sala de judecată, Victor Ponta a declarat: "Toată lumea a fost de acord cu audierea doamnei Gorghiu, mai puţin procurorul DNA".

Victor Ponta a ajuns vineri dimineaţă, la instanţa supremă, unde urma să fie audiat în proesul în care este acuzat de fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

La termenul de vineri era programată şi audierea lui Dan Şova, judecat şi el pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Completul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie care judecă dosarul senatorului Dan Şova privind contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari a stabilit, pe 26 iulie, menţinerea sub control judiciar a acestuia.

În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.