Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a fostului şef al Serviciului Achiziţii din Loteria Română Ovidiu Rîpanu şi cercetarea sub control judiciar a fostului director al Loteriei Române Gheorghe Benea, în dosarul de corupţie privind contractul din 2010 pentru achiziţia a 182 de maşini, în valoare de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea parcului auto al instituţiei, prejudiul produs CNLR fiind de peste 2,3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu au fost reţinuţi joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi foşti şefi din Loteria Română.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor DNA doar în cazul lui Ovidiu Rîpanu, în timp ce Gheorghe Benea a fost pus în libertate, dar instanţa a dispus ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu rămân cu măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bucureşti sau acestea vor fi schimbate. 

Potrivit DNA, Gheorghe Benea este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, fapte comise în perioada în care era director general al Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), în timp ce Ovidiu Rîpanu, şef Serviciu Achiziţii la Loteria Română, este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Procurorii au mai dispus, joi măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, pentru Cornelia Olaru, referent la Serviciul Achiziţii al Loteriei Române şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită, precum şi pentru Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator al unei firme, acuzat de complicitate la spălare de bani. 

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Remus Leonard Lăzăreanu, director executiv al CNLR la data faptei, pentru abuz în serviciu, Dan Gheorghiu, şef Birou Transport la Loteria Română, pentru abuz în serviciu, Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, în acest dosar sunt urmărite penal alte trei persoane - Constantin Brăduţ Răducanu, administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Alexandra Laura Benea, fiica fostului director al Loteriei, suspectată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi Marius Bran, asociat şi administrator al unei firme, suspectat de complicitate la spălare de bani. 

Potrivit procurorilor DNA, în 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unui dealer auto, societate administrată de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare a 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei, pentru înlocuirea parcului auto al CNLR. 

Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată, pentru a favoriza acea societate, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei. Virgil Sorescu a dat specificaţiile tehnice ale autoturismelor comercializate de dealerul auto al cărei administrator era, datele fiind introduse în caietul de sarcini, în fişa de date a achiziţiei fiind impuse condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei, susţin anchetatorii.

Procurorii au estimat că, prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat Loteriei Române un prejudiciu de 2.314.707 de lei. 

În schimbul atribuirii contractului, persoane aflate atunci la conducerea Loteriei Române au primit sume de bani şi diverse bunuri.

Astfel, Ovidiu Rîpanu a primit 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010, bani remişi din conturile societăţii administrate de Sorescu în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu, patru autovehicule noi, respectiv un Cadillac în valoare de 160.682,99 lei, un Hummer de 139.364,72 lei, un Opel de 59.380,80 lei şi un BMW de 139.230 lei, precum şi autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.

Din cele patru autoturisme primite de Rîpanu, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, şi pentru aceasta autovehicul BMW în valoare de 139.230 lei. De asemenea, Cornelia Olaru a primit, în septembrie 2010, autovehicul Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu Ovidiu au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română.

Gheorghe Benea a fost director al Loteriei Române în perioada 2009 -2012. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.