Doi bărbaţi cercetaţi în dosarul privind frauda de peste 1,2 milioane de euro din fonduri europene alocate proiectului Water Park din Craiova au încheiat cu DNA acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, care au fost trimise Tribunalului Dolj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei procurorii DNA arată că, în perioada 2013 – 2014, Ion Ganţă, în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, a facilitat obţinerea pe nedrept de către S.C. Polystart Impex S.R.L. şi reprezentanţii acesteia a sumei totale de 3.248.707,38 lei, în contextul derulării contractului de lucrări încheiat în anul 2013 între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi Polystart Impex, ce avea ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova. Proiectul era finanţat din fonduri europene în valoare totală de 80.699.200 lei.

”Astfel, Ion Ganţă, primind dispoziţie directă de la inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida (n.r. - la data faptelor administrator al SC Polystart Impex SRL), a intermediat reproiectarea structurii de rezistenţă a unui obiectiv al construcţiei, pentru reducerea semnificativă a cantităţilor de material şi manoperă executate efectiv, pentru a se obţine în mod ilicit diferenţa dintre sumele de bani plătite de către beneficiar (Primăria Craiova şi A.D.R.S.V. Oltenia – partea de cofinanţare din fonduri europene) în baza unor situaţii de lucrări care nu conţineau menţiuni reale (corespunzătoare proiectului tehnic oficial modificat în mod ilicit) şi sumele de bani cheltuite pentru lucrările executate efectiv”, precizează DNA.

Totodată, Ion Ganţă a semnat listele de cantităţi de lucrări suplimentare şi centralizatorul aferent unei dispoziţii de şantier, ”având reprezentarea că acestea nu corespund realităţii, că nu sunt justificate de realitatea efectivă din teren şi că, prin emiterea acestei dispoziţii, se creează premiza decontării de către S.C. Polystart Impex S.R.L. a unor lucrări suplimentare care nu se impuneau a fi executate şi care în realitate nici nu s-au executat”, potrivit procurorilor anticorupţie.

În aceeaşi perioadă, Mihăiţă Daniel Radu, în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, la solicitarea omului de afaceri Cristian Dobre şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, ”a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă şi primită ulterior ca mită de inculpatul Cezar Răzvan Romanescu pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al SC Project THC SRL şi diriginte de şantier, să nu îşi exercite în mod corespunzător îndatoririle legale şi contractuale asumate faţă de Primăria Craiova, beneficiarul investiţiei ”Craiova Waterpark” şi astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale Polystart Impex”, mai arată DNA.

”În acelaşi scop, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel a intermediat încheierea între S.C. Polystart Impex S.R.L. şi S.C. Project THC S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menţionate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv şi că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparenţă de legalitate a sumelor de bani pretinse şi primite de dirigintele de şantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului”, menţionează anchetatorii.

Ion Ganţă este acuzat de complicitate la participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în forma continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Mihăiţă Daniel Radu, de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani. 

În prezenţa avocaţilor, Ganţă şi Radu au declarat că recunosc comiterea faptelor respective, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea pe o perioadă de patru ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. 

Potrivit DNA, pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe Ion Ganţă şi Mihăiţă Daniel Radu, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise Tribunalului Dolj.

La sfârşitul lunii noiembrie, omul de afaceri Cristian Dobre, acuzat de o fraudă de peste 1,2 milioane de euro din fonduri europene alocate proiectului Water Park din Craiova, după ce a fost schimbată structura de rezistenţă a unei clădiri din complexul de agrement, pentru ca fondatorul companiei Polystart să-şi poată însuşi o parte din bani, a fost trimis în judecată alături de alte opt persoane.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi SC Polystart Impex SRL, controlată de Cristian Dobre a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

În acest context, în perioada 2013-2014, Cristian Dobre a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.