Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) afirmă că exprimarea opiniilor privind proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) reprezintă "un exerciţiu necesar". "Unele interpretări expuse în spaţiul public, ca reacţie la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei şi anume asigurarea coerenţei şi eficienţei combaterii corupţiei în toate sectoarele importante ale societăţii, inclusiv sectorul judiciar", arată DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea SIIJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, ca instituţie abilitată prin lege să combată corupţia la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienţei luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societăţii, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste şi nepărtinitoare", a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Potrivit sursei citate, exprimarea unor opinii cu privire la desfiinţarea SIIJ nu reprezintă decât "un exerciţiu necesar în orice societate democratică, menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluţii legislative".

"Considerăm că unele interpretări expuse în spaţiul public, ca reacţie la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei şi anume asigurarea coerenţei şi eficienţei combaterii corupţiei în toate sectoarele importante ale societăţii, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament, astfel încât societatea să fie apărată în mod efectiv, prin legi clare şi coerente, conforme angajamentelor internaţionale asumate de România, împotriva oricăror încălcări. DNA asigură instituţiile din mediul judiciar şi pe reprezentanţii profesiilor juridice de întreaga sa deschidere pentru o colaborare loială şi respect reciproc în slujba înfăptuirii unui act de justiţie corect, în interesul cetăţenilor", a precizat DNA.

Secţia pentru judecători a CSM afirma că este "total de înţeles" "încrâncenarea" cu care Direcţia Naţională Anticorupţie "acţionează în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii", exprimându-şi dezacordul faţă de poziţia DNA privind proiectul de desfiinţare a SIIJ. "Afirmaţiile de o gravitate deosebită (...) prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", susţinea Secţia, adăugând că "analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă"

Reacţia a venit după ce reprezentanţii DNA au afirmat că proiectul adoptat de Guvern, deşi vizează desfiinţarea SIIJ, "nu reprezintă din păcate un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, nivel care, indubitabil, ar trebui să cuprindă şi reprezentanţii sectorului judiciar". Ei considerau că înlocuirea SIIJ cu 16 structuri ale Ministerului Public constituie "o disipare a resurselor şi competenţelor de urmărire penală şi o perpetuare a ne-specializării procurorilor care vor instrumenta cauze de corupţie privind magistraţi" şi critică modalitatea de selecţie a procurorilor desemnaţi pentru aceste dosare. "A rupe din competenţa DNA un sector vital pentru societatea românească este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa", a adăugat DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.