Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine, în contextul publicării, în 8 iulie, a Raportului Comisiei Europene privind statul de drept, eforturile naţionale şi europene de combatere a corupţiei şi de întărire a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie. DNA reiterează „angajamentul ferm” de a contribui, prin activitatea sa, la consolidarea statului de drept şi la combaterea eficientă a corupţiei în România. Procurorii anticorupţie precizează că orientarea activităţii spre domenii cu risc ridicat precum administraţia centrală şi locală, sectorul energetic, sănătatea şi achiziţiile publice „rămân priorităţi asumate instituţional”.
Potrivit Raportului Comisiei Europene, „autorităţile înregistrează, în continuare, rezultate pozitive în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, inclusiv în cazurile de corupţie la nivel înalt”. În acest context, DNA reiterează „angajamentul ferm de a contribui, prin activitatea sa, la consolidarea statului de drept şi la combaterea eficientă a corupţiei în România”.
„În acord cu constatările Comisiei Europene potrivit cărora «în anul 2024, DNA a obţinut 391 de condamnări definitive şi a continuat instrumentarea unor cauze complexe, în ciuda unui volum de muncă semnificativ şi a numeroaselor posturi vacante», facem precizarea că activitatea instituţiei a fost sprijinită de profesionalismul personalului, de stabilitatea echipei şi de continuarea dotării instituţionale cu echipamente moderne esenţiale investigaţiilor penale”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
DNA consideră că percepţia cetăţenilor şi încrederea lor în instituţiile judiciare sunt esenţiale pentru combaterea eficientă a corupţiei. Astfel, instituţia îşi reafirmă angajamentul de a acţiona „transparent, profesionist şi cu respect faţă de lege şi faţă de aşteptările societăţii”.
Procurorii anticorupţie mai notează că orientarea activităţii spre domenii cu risc ridicat precum administraţia centrală şi locală, sectorul energetic, sănătatea şi achiziţiile publice „rămân priorităţi asumate instituţional”.
DNA susţine, de asemenea, noile direcţii strategice menţionate în raport, care fac referire la viitoarea Strategie naţională anticorupţie post-2025, potrivit căreia „o nouă prioritate va fi promovarea educării şi a sensibilizării cu privire la aspectele legate de corupţie în rândul tinerilor şi dintr-un stadiu incipient al dezvoltării profesionale, pentru a promova o cultură a integrităţii şi a responsabilităţii sociale”.
„Suntem conştienţi că, după cum menţionează raportul, «percepţia experţilor, a cetăţenilor şi a cadrelor de conducere din mediul de afaceri este că nivelul corupţiei din sectorul public rămâne ridicat». DNA va continua să îşi concentreze resursele şi eforturile pentru combaterea corupţiei în aceste domenii vulnerabile şi va respecta cu stricteţe toate recomandările europene în acest sens”, se mai arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, instituţia îşi va îndeplini în continuare misiunea cu profesionalism şi rigoare, lucrând constant pentru creşterea încrederii publice şi consolidarea statului de drept.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.