Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul "Microsoft 2”, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, luni, că a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând din 21 noiembrie, pentru Silviu Hotăran, Ovidiu Petrişor Artopolescu, reprezentanţi ai Microsoft România, şi Claudiu Ionuţ Florică, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În perioada în care sunt sub control judiciar, Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu au interdicţie să părăsească ţara şi să comunice, direct sau indirect, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. De asemenea, aceştia trebuie să se prezinte la DNA sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi, să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să anunţe dacă vor să îşi schimbe locuinţa şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Potrivit procurorilor, deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii sau funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern, prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune sau adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin această firmă.
„Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florică Claudiu Ionuţ, pentru a crea aparenţa că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât şi de Artopolescu Ovidiu Petrişor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, susţin procurorii DNA.
Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu au fost luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosarul „Microsoft 2”.
DNA a precizat că, în această cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În dosarul „Microsoft 2”, faţă de ancheta începută în 2014, procurorii au extins cercetările şi au identificat date şi probe noi, în baza cărora au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru cei trei inculpaţi.
Anchetatorii au stabilit că, la data de 15 aprilie 2004, a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft, prin care compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale.
„În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate. Contractul comercial de licenţe IT s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor IT Microsoft. Aceasta, în condiţiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori”, susţin procurorii.
Concret, compania Microsoft ar fi facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 de dolari, reprezentând preţul licenţelor cu discount, iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 de dolari. Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 de dolari, susţin anchetatorii.
Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaţionale.
„Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private”, au mai arătat procurorii.
Anchetatorii au stabilit că nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze.
Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 de dolari, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI, susţin procurorii.
Începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în prealabil (în anul 2004). Prin urmare au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe (39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft). Preţul acestor licenţe a fost cel stabilit în contractul cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României şi compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers, potrivit DNA.
Anchetatorii susţin că, deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Claudiu Florică, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România – Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta.
Prin urmare, arată procurorii, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 de dolari, fiind compus din: 28.776.327 de dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe 15.04.2004 ( reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft); 19.370.500 de dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr.1 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 de dolari, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale; 18.818.516 dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.
Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
În dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.
În septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a celor foştilor miniştri. Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme. În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.