Cinci cetăţeni italieni au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de firmele pe care le controlau, pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul este estimat la 800.000 de euro şi a fost produs prin obţinerea în mod fraudulos a subvenţiilor pentru cultivarea tomatelor. Dosarul a fost finalizat cu ajutorul autorităţilor din Italia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 22 februarie 2022, la sediul Parchetului Enna din Sicilia (Italia), a avut loc o întâlnire de  coordonare a echipei comune în cadrul căreia autorităţile judiciare italiene şi reprezentanţi ai DNA au analizat rezultatele cooperării judiciare care a condus la finalizarea investigaţiei într-un dosar penal în care cinci inculpaţi italieni şi patru societăţi comerciale constituite de aceştia în România au fost trimişi în judecată în legătură cu infracţiuni de fraudare a fondurilor europene în valoare de aproape 800.000 euro”, a transmis, miercuri, DNA.  

Sursa citată a precizat că, în dosarul respectiv, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova -  au dispus trimiterea în judecată a celor cinci persoane fizice şi patru juridice (SC RENAŞTEREA ACASĂ SRL, SC SEPTEL FARM SRL,  SC GREEN MEADOWS SRL şi SC VAI VERZI SRL), pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: 

  • folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,  
  • folosirea cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect,  
  • constituirea unui grup infracţional organizat  
  • fals material în înscrisuri oficiale, 
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată 

”În perioada septembrie 2016 - octombrie 2017, inculpaţii, cinci cetăţeni italieni, ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop comiterea de infracţiuni în vederea obţinerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru cultivarea şi comercializarea tomatelor”, a mai transmis DNA. 

Potrivit procurorilor, acţiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele: 

- înfiinţarea societăţilor comerciale inculpate, prin intermediul aceleiaşi persoane şi utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăţilor (sedii, numere de telefon, mandatar) precum şi schimbarea sediilor societăţilor comerciale, la aceeaşi adresă din municipiul Bucureşti, 

- arendarea de la aceeaşi entitate a unor suprafeţe de teren (toate în judeţul Mehedinţi) prin intermedierea aceloraşi persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafeţe de teren a fost realizată doar formal, 

- contractarea de împrumuturi la bănci; 

- operaţiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societăţile comerciale inculpate; 

- demersuri pentru procurarea şi întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate şi conformitate, facturi fiscale, chitanţe în legătură cu achiziţiile de seminţe şi comercializare a tomatelor), ataşate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca şi conţinut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar); 

- modalitatea de însuşire în interes personal, a sumelor obţinute fraudulos cu titlu de sprijin financiar. 

”Ca urmare a demersurilor menţionate mai sus, inculpaţii ar fi obţinut de la A.P.I.A. subvenţii în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaţilor şi ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăţilor beneficiare”, arată DNA.  

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus. 

DNA mai precizează că a fost încheiată o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia (Italia), unitate care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârşite de către cei cinci cetăţeni italieni. 

”În perioada de funcţionare a echipei comune, au fost realizate activităţi procedural penale atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Italiei. În concret, au fost efectuate audieri de persoane, s-au ridicat şi transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situaţiei de fapt în cauză, au fost încunoştinţate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză. Totodată, autorităţile italiene au acordat asistenţă judiciară în vederea identificării bunurilor deţinute de către cei cinci inculpaţi, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, şi ulterior, prin indisponibilizarea acestora”, se mai arată în comuniatul DNA.  

Astfel, au fost puse sub sechestru,  până la concurenţa prejudiciului reţinut în sarcina fiecărui inculpat,  atât conturi deschise la bănci din România, cât şi proprietăţi imobiliare situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza şi  Arrezo  din Italia.  

Echipa comună de anchetă a beneficiat şi de sprijinul  Eurojust – Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – şi Oficiului European de Luptă Antifraudă. 

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.