Instanţele au dispus în ianuarie, în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, condamnări definitive pentru 38 de inculpaţi, care au primit pedepse între nouă ani de închisoare şi un an cu amânarea executării. Printre cei condamnaţi definitiv sunt Emanoil Bocean, care a fost consilier personal al fostului primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman, şi Mihail Copaci, fostul preşedinte al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Vrancea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DNA, în cursul lunii ianuarie, în dosare de corupţie au rămas definitive 17 hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 38 de inculpaţi, printre fostul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vrancea, fostul consilierul al fostului primar al Sectorului 1, un inspector principal de la Poliţia Oraşului Mărăşeşti din cadrul IPJ Vrancea, un ofiţer şi doi subofiţeri de poliţie de frontieră, precum şi şapte lucrători vamali de la vama Siret.

În 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la şase ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, pe Emanoil Bocean, care a fost consilier al fostului primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman şi coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Bocean a sumei de 2.256.000 de lei, obţinută de acesta prin trafic de influenţă.

Bocean a fost găsit vinovat de faptul că a primit de la oameni de afaceri “comisioane” în cuantum total de 2.256.000 lei, pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliţia Locală şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti, astfel încât, prin licitaţii trucate sau prin atribuire directă, firmele acestora să obţină contracte de lucrări publice. Contractele vizau ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curăţenie a imobilelor aparţinând Politiei Sector 1 Bucureşti, demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a Sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal şi livrarea de produse de curăţenie.

„În realitate, lucrările de demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrările de îndepărtare graffiti, lucrările de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1 sau lucrările suplimentare de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sectorului 1, inclusiv livrările de produse curăţenie, nu au fost prestate niciodată în fapt, acestea fiind consemnate numai scriptic”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.

În 12 ianuarie, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Mihail Copaci, fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani, pentru luare de mită. Instanţa a mai dispus ca, timp de doi ani după executarea pedepsei, Copaci să nu poată ocupa funcţia de preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate.

În perioada de supraveghere, Mihail Copaci trebuie să presteze timp de 90 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Focşani, la Adăposturile de zi şi de noapte Crucea Roşie Vrancea sau la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani.

Instanţa a stabilit că Mihail Copaci, în perioada martie 2015-27 februarie 2016, a primit de la o persoană din conducerea unui spital, în tranşe, suma totală de 3.000 de euro şi 3.500 de lei, pentru ca, în calitate de preşedinte al CAS Vrancea, să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului, prin contractele încheiate între casa de asigurări şi spital.

Tot în 12 ianuarie, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Marius Maricel Vîrlan, fost inspector principal de poliţie la Poliţia Oraşului Mărăşeşti din cadrul IPJ Vrancea, la nouă ani de închisoare pentru şase fapte de abuz în serviciu, două fapte de fals intelectual, două fapte de uz de fals şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA Galaţi l-au acuzat pe Marius Vîrlan că, în 2013, a făcut controale la mai multe firme, de la care a ridicat, fără a avea motiv, documente de evidenţă contabilă şi sume de bani. Vîrlan a întocmit două dosare penale pentru fapte care constituiau în realitate contravenţii şi a ridicat bani fără justificare legală şi fără să îi depună la poliţie. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals şi, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.