Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că, în anul 2021, s-a înregistrat o îmbunătăţire a multora dintre indicatorii statistici, în ciuda dificultăţilor impuse de pandemie. Instituţia a primit cu 15% mai multe sesizări faţă de anul 2020 şi anunţă trimiterea mai multor persoane în judecată. Anchetele DNA au vizat infracţiuni cu prejudiciu estimat la 8.164 milioane lei, peste 200 de milioane fiind recuperate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida unei situaţii extrem de dificile cauzate de pandemia de COVID-19, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2021, s-a îmbunătăţit la cei mai mulţi indicatori statistici faţă de anul precedent: mai multe dosare şi mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată, mai multe persoane cu funcţii publice înalte deferite justiţiei, mai multe sesizări primite despre posibile fapte de corupţie, în timp ce ponderea achitărilor a scăzut, iar stocul de dosare s-a redus”, a transmis, joi, DNA.  

Instituţia precizează că au fost desfăşurate anchete în cauze privind fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie al căror prejudiciu estimat este de 8.164 milioane lei, din care, în cursul anchetei penale s-a recuperat deja suma de 209 milioane lei. 

DNA precizează că, în 2021, a înregistrat mai multe sesizări primite de la cetăţeni, de la persoane juridice sau instituţii publice (2.139 cu 15% mai mult faţă de anul trecut).  

De asemenea, DNA anunţă mai multe dosare şi ”o creştere substanţială a inculpaţilor trimişi în judecată”, 730 de inculpaţi, adică o creştere de 44,5% faţă de anul precedent.  

”Mai multe persoane cu funcţii de conducere, control şi demnităţi publice trimise în judecată, între care 18 demnitari (şapte parlamentari, din care un preşedinte al Camerei Deputaţilor, doi miniştri şi un fost prim-ministru, trei secretari şi un subsecretar de stat, un prefect, doi preşedinţi şi un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean), ceea ce arată concentrare pe dosare complexe, de corupţie la nivel înalt, specifice competenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a mai transmis DNA.  

De asemenea, instituţia anunţă mai multe infracţiuni de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.  

”În cazul infracţiunilor de luare şi dare de mită s-a depăşit dublul infracţiunilor din anul 2020, iar la cele privind fraudarea fondurilor europene numărul infracţiunilor trimise spre judecare a ajuns la 235”, a mai transmis DNA. 

”În cursul anului 2021, s-a dispus luarea de măsuri asigurătorii, până la concurenţa sumei totale de peste 632 milioane lei în cauzele care au fost soluţionate prin trimitere în judecată.  De asemenea, instanţele de judecată au pronunţat 255 de hotărâri privind 427 inculpaţi condamnaţi”, a mai precizat DNA. 

Instituţia vorbeşte şi despre ”riscuri şi vulnerabilităţi”, respectiv:  

Deficitul de procurori persista la finele anului 2021 (47 faţă de schema prevăzută), ca efect al menţinerii condiţiilor de vechime introduse în anul 2018 prin modificarea legilor justiţiei. 

Pandemia de COVID-19 a afectat activitatea operativă (91 de cazuri de îmbolnăviri sau contacte directe ale unor persoane infectate, cu  măsuri de izolare sau carantină pe diferite durate de timp). Totodată au fost acte de urmărire penală amânate sau reprogramate în funcţie de situaţia epidemiologică a persoanelor implicate în cauze (martori, suspecţi, inculpaţi, experţi, avocaţi, etc.). 

Crearea de practică neunitară şi pierderea din competenţa D.N.A. a unor cauze, prin imposibilitatea continuării investigaţiilor în cauzele disjunse. 

”În cursul anului 2021 a continuat înregistrarea şi soluţionarea dosarelor având ca obiect infracţiuni de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu pandemia de COVID-19. Astfel, din cele 175 de dosare înregistrate de la data declarării stării de urgenţă (respectiv din 16.03.2020) la data de 31.12.2021 mai erau în lucru 89 de dosare penale având acest obiect. În anul 2021 au fost soluţionate 27 de dosare, din care în 7 dosare privind 19 inculpaţi s-a dispus sesizarea instanţelor de judecată prin 3 rechizitorii şi 4 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”, a mai transmis DNA.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.