Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Tulcea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru că în urmă cu trei ani a declarat ca eligibil un proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind dezvoltarea unei ferme vegetale, în condiţiile în care beneficiarul cererii de finanţare nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unor astfel de fonduri, prejudiciul în acest caz fiind de peste 100.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al DNA, Dragoş-Ioan Popescu, la data faptelor director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanţa pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual, în formă continuată.

Tot în acest dosar, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată şi pe Nicolae-Alexandru Gheorghe, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie - mai 2014, Dragoş-Ioan Popescu, în calitate de director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea, a coordonat întocmirea, depunerea şi declararea ca eligibil, a unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile (în cadrul Măsurii 112), privind dezvoltarea unei ferme vegetale. Beneficiarul cererii de finanţare a fost o persoană interpusă, care în realitate nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate impuse pentru obţinerea unor astfel de fonduri, au precizat procurorii DNA.

“În acest context, inculpatul Popescu Dragoş-Ioan, prin intermediul aceleiaşi persoane interpuse, a folosit mai multe documente şi declaraţii false, parte din ele referindu-se la îndeplinirea condiţiilor minime de eligibilitate a proiectului printre care şi aceea ca persoana respectivă să fie membru al unei familii de fermieri şi să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puţin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploataţii agricole. O parte din aceste documente au fost furnizate de inculpatul Gheorghe Nicolae-Alexandru”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în sumă de 107.304 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiile Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine lui Dragoş-Ioan Popescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.