Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, afirmă că înregistrările din cadrul DNA Oradea trebuie analizate şi expertizate tehnic, dar şi însoţite de o serie de alte informaţii, pentru a stabili dacă este afectată independenţa judecătorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Procurorii au fost în ultima perioadă o ţintă a celor pe care i-au anchetat, fie ei oameni politici sau de afaceri. Mulţi dintre aceştia, cu resurse financiare consistente, au apelat uneori la intoxicări şi falsuri pentru a compromite reputaţia unor magistraţi. Este esenţial în acest moment ca, înainte de orice alt demers sau orice comentariu pe marginea acestui subiect, să existe o expertiză tehnică a înregistrării. Apoi, desigur, victimele sau presupusele victime ale procurorilor identificaţi în această înregistrare au obligaţia de a nominaliza dosarele în care au fost anchetate şi, evident, soluţiile pronunţate. Doar urmând aceşti paşi, confirmând etapă cu etapă veridicitatea discuţiei, a contextului şi a acuzaţiilor, putem stabili cum ne raportăm la activitatea acestor magistraţi audiaţi la Parchetul General", a declarat deputatul Silviu Dehelean, într-un comunicat de presă transmis joi.

Potrivit acestuia, USR susţine o justiţie corectă, iar procurorii care nu respectă legea trebuie sancţionaţi astfel încât oamenii să nu îşi piardă încrederea în justiţie.

"Apariţia în spaţiul public a unei înregistrări a şedinţei DNA Oradea pune sub semnul întrebării practicile unor procurori, după controversatul episod de la DNA Ploieşti. Aşa cum rezultă din înregistrări, pare că procurorii ar fi orchestrat o strategie de intimidare a judecătorilor. Dacă autenticitatea materialului audio se confirmă, aceşti procurori au prejudiciat imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în particular, şi a Justiţiei din România, în general.bAstfel de cazuri trebuie soluţionate rapid astfel încât să nu planeze suspiciuni asupra instituţiei. Corupţia există în multe forme, nu e o practică exclusivă a mediului politic, iar dacă tocmai cei care ar fi trebuit să combată acest fenomen ar apelat la astfel de metode, propaganda PSD-ALDE va fi alimentată, iar oamenii îşi vor pierde încrederea în justiţia din România. Cei mai afectaţi ar fi chiar magistraţii corecţi care îşi asumă riscuri în aceste vremuri tulburi", a afirmat deputatul Silviu Dehelean.

Cinci procurori de la DNA Oradea au fost audiaţi, miercuri, ca martori, la Parchetul General, de Secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, în dosarul deschis după apariţia presupuselor înregistrări de la unitatea de parchet.

Parchetul ICCJ a anunţat, vinerea trecută, că a deschis un dosar penal după ce în spaţiul public au apărut înregistrări ale unor discuţii de la DNA Oradea, în care se vorbeşte despre "liniştirea" unor judecători.

"Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea", anunţa Parchetul ICCJ, precizând că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem.

Avocatul Răzvan Doseanu a făcut publică o înregistrare de la o şedinţă DNA Oradea din ianuarie 2018 primită de la o sursă anonimă.

"Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deşi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanţi. Participanţi posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian. Cer public DNA Oradea sa dezminta autenticitatea înregistrării. Dacă e reală, apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea şi cele nefavorabile, despre acţiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a 2 judecatori în judecată. Nume importante ce apar in discuţie: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian ( Tribunalul Bihor la un moment dat ), judecători Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare) Dacă nu e autentică, trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a 5 procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării şi care e scopul acesteia rămâne de stabilit", a scris avocatul pe Facebook.

Sâmbătă, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis precizări după înregistrările apărute în spaţiul public privind o presupusă discuţie purtată între procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, în luna ianuarie 2018.

"Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet”, a transmis DNA.

Conducerea instituţiei a precizat că, în cursul anului 2018, procurorul şef adjunct, care coordonează subunitatea de la Oradea, a efectuat două controale (în martie şi decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-şef al acestui Serviciu, fiind delegat un alt magistrat în această funcţie de conducere, începând cu data de 1 aprilie 2018.

”De asemenea, din dispoziţia conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistraţi şi în care ulterior s-a dispus soluţia clasării. În cursul aceluiaşi an, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reţinând deficienţe manageriale în sarcina celor doi procurori şefi care au îndeplinit funcţii de şefi în ultimii ani. În acelaşi raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură şi instanţele de judecată”, se mai arăta în documentul transmis de DNA.

La rândul său, Secţia pentru judecători a CSM a arătat, într-un comunicat de presă de luni, că a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei".

"În acest sens, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet", scria în comunicat.

Secţia pentru judecători a CSM solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, având în vedere gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, "să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă", se mai arăta în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.