Instanţa supremă a respins cererea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse în noiembrie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia în anulare formulată de deputatul Steluţa Cătăniciu în octombrie 2016.

“Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatoarea Cătăniciu Steluţa împotriva deciziei civile nr. 3760 din 24 noiembrie 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr. 556/33/2013, ca nefondată”, se arată în decizia definitivă din 8 martie a instanţei.

În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Steluţa Gustica Cătăniciu a fost în conflictul de interese administrativ când a ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), întrucât a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în proces cu municipalitatea.

O lună mai târziu, Steluţa Cătăniciu a cerut Curţii de Apel Cluj să anuleze raportul ANI, însă instanţa i-a respins cererea în 30 decembrie 2013. Cătăniciu a contestat decizia la insnaţa supremă, care în 24 noiembrie 2015 a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit definitiv că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese administrativ.

Steluţa Cătăniciu a formulat o contestaţie în anulare, însă şi această cale extraordinară de atac a fost respinsă ca nefondată de instanţa supremă.

Potrivit prevederilor legale, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de trei ani de la dată rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”.

ANI arăta, în raportul din 2013, că Steluţa Cătăniciu a participat, în 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru un spaţiu cu altă destinaţie al societăţii Cooperativă Meşteşugărească Foto Optică din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acelei hotărâri, în 5 mai 2009, Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţa a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Consilierul local a reprezentat în instanţa interesele societăţii, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la dată de 22 aprilie 2008, şi, respectiv, 5 mai 2009, încasând pentru acestea 8.000 de lei.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.