Judecătorul Cristi Danileţ declară că nu este de acord cu desecretizarea totală a arhivei SIPA, transmiţându-i ministrului Justiţiei, printr-o scrisoare deschisă, că documentele conţinând zvonuri, bârfe, scenarii legate de magistraţi trebuie inventariate, separate şi topite, pentru a nu deveni "instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor, indiferent că sunt în funcţie sau care şi-au încetat deja activitatea".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Danileţ i-a scris ministrului Justiţiei Tudorel Toader după ce acesta a anunţat că va desecretiza arhiva SIPA, invitându-l să reflecteze temeinic la această decizie.

El apreciază că "SIPA este o episod urât în istoria justiţiei româneşti", afirmând că "ani de-a rândul magistraţii au fost spionaţi, probabil şi controlaţi ori şantajaţi, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului Justiţiei şi care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Informaţiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sigilată de o comisie din care am făcut parte şi eu, privesc aspecte profesionale şi de viaţa privată a angajaţilor din sistemul de justiţie, inclusiv a magistraţilor. Faţă de conţinutul unor documente aflate acolo şi la care am avut acces (note informative realizate în urma discuţiilor  cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenţii SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistraţii sau orice altă informaţie de acest gen", scrie judecătorul.

În opinia sa, elementele adunate de acest serviciu secret în mod nelegal "nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor, indiferent că sunt în funcţie sau care şi-au încetat deja activitatea".

"După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor şi separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaţilor SIPA şi informatorilor acestora), ele  trebuie imediat topite", scrie Danileţ, care consideră "că "numai în acest fel se poate pune capăt activităţii de control a carierei magistraţilor de către factori politici şi servicii secrete din perioada 1997-2004".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.