Curtea de Apel Galaţi a decis, vineri, să repună pe rol dosarul în care fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa Nicolae Stanciu este judecat pentru luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii, pentru a aduce în discuţie decizia Curţii Constituţionale privind protocoalele cu SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Galaţi a admis, vineri, cererea formulată de omul de afaceri Vasile Costea, judecat în acelaşi dosar cu fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa. Astfel, instanţa a hotărât repunerea cauzei pe rol, în vederea reluării dezbaterilor, în procedura de cameră preliminară.

"Dispune repunerea cauzei pe rol în vederea reluării dezbaterilor, în procedura de cameră preliminară, prin aducerea în discuţia participanţilor procesuali a deciziei Curţii Constituţionale din data de 16 ianuarie 2018 (nepublicată în Monitorul Oficial până la data pronunţării prezentei încheieri) - decizie referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 00750 din 04.02.2009”, se arată în decizia Curţii de Apel Galaţi.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 11 februarie.  

Procurorii DNA au dispus, în luna ianuarie a anului trecut, trimiterea în judecată a lui Nicolae Stanciu, fost preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, pentru trafic de influenţă, luare de mită, fals în declaraţii, şi a lui Vasile Costea, administratorul unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie - decembrie 2012, Nicolae Stanciu, în calitate de judecător şi preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, a pretins şi primit de la Vasile Costea, mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinţa magistratului în 21 decembrie 2012.

În schimbul acestor foloase, Nicolae Stanciu a promis că îşi va exercita influenţa derivată din calitatea sa de preşedinte al Curţii de Apel Constanţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile.

"Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluţionării unui dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa având ca obiect plângerile formulate de concurenţii societăţii inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziţii publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunţarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile", au precizat procurorii DNA.

Ei au mai stabilit că în declaraţia de avere întocmită în 12 iunie 2013, Nicolae Stanciu nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.