Curtea de Apel Bucureşti (CAB) anunţă joi decizia definitivă în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de câini, în septembrie 2013, pe un teren al firmei Tei Rezidenţial, din apropierea Parcului Tei din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea CAB se pronunţă în şedinţă publică. Pe fond, Judecătoria Sectorului 2 a decis, în dosarul morţii lui Ionuţ Anghel, condamnarea lui Constantin Ciorăscu, administratorul firmei Tei Rezidenţial, la trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa stabilind ca familia lui Ionuţ Anghel să primească despăgubiri în valoare de 2,4 milioane de euro.

Indolenţa Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 2 a permis trecerea lui Ionuţ Anghel şi a fratelui său într-o zonă sălbatică, a arătat, în motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 2 care a judecat cazul morţii copilului, notând şi că angajaţii ADP au avut o atitudine cinică atunci când au afirmat că gardurile din parcuri nu au decât rol arhitectural.

Motivarea deciziei a fost dată pe 15 martie 2016, la aproape un an de la sentinţa pronunţată de Judecătoria Sectorului 2, în mai 2015.

Judecătorul care a dispus sentinţa a arătat de ce a considerat necesară condamnarea ADP Sector 2 şi a societăţii Tei Rezidenţial, proprietara terenului unde a fost găsit trupul neînsufleţit al copilului, la amenzi penale de câte 300.000 de lei, dar şi a lui Constantin Ciorăscu, administratorul Tei Rezidenţial, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Pe lângă condamnarea penală, instanţa a dispus şi daune de natură civilă în cuantum de 2,4 milioane de euro pentru părinţii şi fratele lui Ionuţ Anghel.

Magistratul a arătat în motivare că neîngrădirea Parcului Tei, unde se jucau Ionuţ Anghel şi fratele său, de către ADP Sector 2, a creat o ”stare de pericol” care ”s-a materializat” în decesul copilului.

”Starea de pericol creată atât prin neluarea măsurilor de prevedere corespunzătoare, cât şi prin neîndeplinirea obligaţiilor legale de îngrădire a terenului viran aflat în propria administrare de către inculpata Administraiţa Domeniului Public Sector 2 Bucureşti s-a materializat, în 2 septembrie 2013, în decesul minorului Anghel Ionuţ Cosmin. Această indolenţă din partea inculpatei Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti a permis trecerea minorilor Anghel Ionuţ Cosmin şi Anghel Andrei Antoniu într-o zonă sălbatică şi a creat condiţiile pentru intrarea acestora pe un teren viran neîngrădit, păzit de şapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului Anghel Ionuţ Cosmin”, se spune în motivare.

Judecătorul mai apreciază că ”fără îndoială că supravegherea unui minor de patru ani trebuie să fie permanentă”, dar ”omisiunea teoretică de a supraveghea copilul timp de câteva secunde nu trebuie să ducă, potenţial, la trecerea facilă a acestuia într-o «groapă cu lei»”.

Magistratul a amintit că bunica minorilor, Aurica Anghel, care îi adusese în parc şi nu i-a avut permanent sub supraveghere, nu a fost judecată, procurorii clasând cauza în ceea ce o priveşte.

În plus, judecătorul a remarcat ”atitudinea cinică” a ADP Sector 2, care ”a invocat faptul că gardul unui parc are doar rol arhitectural”. ”De menţionat totodată şi îndrăzneala de care a dat dovadă inculpata în susţinerea tezei precum că folosirea gratuită a parcului public exclude răspunderea lor civilă delictuală”, a mai scris magistratul.

De asemenea, în sarcina societăţii Tei Rezidenţial s-a reţinut că nu a amenajat terenul din proprietatea sa, iar haita de câini de pe acest teren a fost în permanenţă hrănită de angajaţi din cadrul firmei, deşi s-ar fi cunoscut faptul că sunt animale agresive. 

Anchetatorii au identificat şase câini pe terenul viran deţinut de firma Tei Rezidenţial. Unul dintre ei avea pe blana de pe piept şi pe bot urme brun-roşcat cu aspect de sânge. Analizele ADN au stabilit că sângele era al lui Ionuţ Anghel.

Un alt aspect reţinut de instanţă este şi raportul făcut de unul dintre primii poliţişti ajunşi la faţa locului, care a arătat că a simţit nevoit să scoată arma din dotare ca să se apere de câinii agresivi. 

Cu privire la Constantin Ciorăscu, administratorul societăţii Tei Rezidenţial, instanţa a considerat că el a tolerat existenţa câinilor pe terenul unde a murit Ionuţ Anghel. Cu toate acestea, judecătorii au luat în calcul şi faptul că el a chemat de mai multe ori echipajele de ecarisaj, ceea ce arată că nu a avut o pasivitate totală. Însă judecătorii spun că atitudinea este totuşi una superficială şi au dispus condamnarea administratorului la trei ani de închisoare cu suspendare.

Chiar dacă procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la Aurica Anghel, judecătorii spun că aceasta nu a cerut o perioadă îndelungată sprijinul nimănui, în speranţa că băieţelul de patru ani şi fratele lui, în vârstă de şase ani, se vor întoarce. 
 
”Pe de altă parte, fără îndoială că şi reacţia cel puţin discutabilă a bunicii celor doi minori după dispariţia acestora din spaţiul ei de supraveghere, lăsând să treacă o perioadă importantă de timp în speranţa că se vor întoarce, fără a solicita ajutorul autorităţilor, justifică în bună măsură revolta inculpaţilor”, mai scrie judecătorul.
 
Bunica ar fi constatat lipsa copiilor şi de-abia după aproximativ 40 de minute a considerat de cuviinţă să ceară ajutor.  
 
”Capacitatea de a lua decizia cea mai bună, aptă să rezolve situaţia de criză apărută, trebuie raportată la limitele personale ale individului în discuţie, în cazul de faţă bunica minorilor”, se spune în motivare. 
 
Magistratul de la Judecătoria Sectorului 2 a vizualizat în timpul uneia dintre şedinţele de judecată o serie de imagini de pe camerele de supraveghere şi a constatat că unghiurile de acoperire ale acestor dispozitive instalate în Parcul Tei nu sunt suficiente şi că nu se poate stabili cu certitudine cât timp au fost lăsaţi nesupravegheaţi copiii. Astfel, singurul martor ocular este Andrei, fratele lui Ionuţ.

”Este însă inacceptabil, indiferent de circumstanţele obiective sau subiective ca, în secolul 21, într-o capitală europeană, într-o zonă urbană semicentrală, un copil de patru ani să fie sfâşiat de câini şi să îşi piardă viaţa în chinuri şi dureri inimaginabile sub colţii acestor fiare”, mai notează instanţa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 2 septembrie 2013  fraţii Ionuţ şi Andrei Anghel în vârstă de patru şi respectiv şase ani, au fost lăsaţi de părinţi în grija bunicii paterne, Aurica Anghel. Aceştia au fost duşi în Parcul Lacul Tei, unde au ajuns în jurul orei 9.00. Bunica lor, notează anchetatorii, i-a pierdut din vedere, iar ei au ieşit din zona amenajată a parcului şi au trecut pe terenul viran învecinat, în condiţiile în care gardul lipsea. O minge colorată din plastic i-ar fi atras pe copii să se despartă de bunica lor. Au ajuns într-o zonă cu vegetaţie foarte deasă, plină de saci de moloz şi alte resturi de construcţii abandonate şi s-au rătăcit, iar în căutarea ieşirii au ajuns pe o suprafaţă deţinută de SC Tei Rezidenţial SRL, păzită de şapte câini.

Procurorii au descris atacul câinilor drept unul de o violenţă extremă, după ce au fost coroborate mai multe probe, printre care şi necropsia care a stabilit că au existat peste 100 de plăgi muşcate. În pumnul copilului, probabil din reacţia instinctivă de a se apăra, a fost găsit un smoc de păr canin.

Instanţa a analizat şi imaginile de pe camerele de supraveghere ale parcului. Ultimele cadre cu Ionuţ Anghel în viaţă sunt la ora 09.21. De-abia două ore mai târziu, la ora 11.11 Andrei, fratele lui Ionuţ este văzut din nou, singur de această dată, în curtea deţinută de Tei Rezidenţial.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.