Curtea Constituţională a decis că prevederile Codului de procedură penală privind posibilitatea prelungirii măsurii controlului judiciar este constituţională doar în măsura în care inculpaţii sunt audiaţi din nou de către procurori, în prezenţa unui avocat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CCR a dezbătut trei excepţii de neconstituţionalitate ridicate în cadrul unor procese, în care petenţii au cerut declararea ca neconstituţională a prevederilor privind prelungirea controlului judiciar cu 60 de zile, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea.

În urma deliberărilor, judecătorii Curţii au stabilit că prevederile articolului 215 din Codul de procedură penală privind controlul judiciar sunt constituţionale doar în măsura în care inculpaţii sunt din nou citaţi şi audiaţi în faţa unui procuror.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"Desfăşurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art.2151 alin.(2) din Codul de procedură penală, fără citarea şi audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art.24 din Constituţie", explică judecătorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.