Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, luni, că, în perioada 12 februarie – 26 mai, s-au emis 35 de hotărâri pentru pensionarea judecătorilor, vârsta medie de pensionare fiind de aproximativ 52 de ani şi 3 luni. Doar cinci judecători aveau 48 de ani. În acest context, magistraţii îi transmit premierului că, a susţine în continuare că vârsta medie de pensionare este de 48 de ani, ”are ca scop dezinformarea societăţii şi antagonizarea acesteia în continuare faţă de corpul judecătorilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CSM a transmis, luni, noi date cu privire la vârsta de pensionare a judecătorilor.

”În perioada 12 februarie 2025 – 26 mai 2025, au fost înaintate pentru emiterea decretelor de pensionare 35 de hotărâri ale Secţiei pentru judecători. Potrivit datelor statistice, rezultă că vârsta medie de pensionare în perioada indicată a fost de aproximativ 52 de ani şi 3 luni, contrar informaţiilor eronate transmise în spaţiul public”, au transmis reprezentanţii CSM.

Potrivit acestora, din totalul judecătorilor pensionaţi în această perioadă, numai 5 judecători aveau vârsta de 48 de ani, peste 85% având o vârstă mai înaintată, cea mai mare fiind de peste 67 de ani.

”Prezentarea în continuare a informaţiei potrivit căreia, ca regulă, judecătorii se pensionează la 48 de ani, deşi Consiliul a precizat public de mai multe ori că aceasta nu este reală, are ca scop dezinformarea societăţii şi antagonizarea acesteia în continuare faţă de corpul judecătorilor. Reamintim, totodată, că s-a transmis public de mai multe ori faptul că instabilitatea statutului magistratului, din perspectiva modificărilor legislative potrivit planului de guvernare, a determinat din ce în ce mai mulţi judecători să ia decizia de a se pensiona, fiind în continuare formulate cereri de pensionare”, se mai arată în comunicatul de presă.

Săptămâna trecută, CSM a publicat date potrivit cărora, ”în anul 2025, vârsta medie de pensionare la judecători se menţine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maximă stabilitate legislativă când, la nivelul anilor 2010 – 2011, vârsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecători”.

În cazul procurorilor vârsta medie de pensionare a fost de 55 de ani.

CSM a susţinut că că factori precum instabilitatea legislativă şi ”repunerea în discuţie în mod recurent a vârstei de pensionare” au ”determinat din ce în ce mai mulţi judecători şi procurori să ia decizia de a se pensiona”, anunţând că zeci de magistraţi formulează cereri.

Premierul Ilie Bolojan a afirmat, în repetate rânduri, că, în perioada în care a fost preşedinte interimar cu atribuţia de a semna decretele de pensionare ale magistraţilor, a constatat că majoritatea se pensionează la 48 de ani.

”Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate: o pensionare prea rapidă a magistraţilor. Se pensionează, în general, la 48 de ani”, a afirmat Bolojan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.