Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, luni, că delegarea lui Bogdan Dimitrie Licu în funcţia procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost dispusă în baza dispoziţiilor art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Delegarea domnului procuror Bogdan Dimitrie Licu în funcţia procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost dispusă în baza dispoziţiilor art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora «în interesul serviciului procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, dispoziţiile alin. 1-6 fiind aplicabile în mod corespunzător. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori»”, a transmis, luni, Secţia pentru procurori a CSM.

Potrivit procurorilor, conform dispoziţiilor art. 57 alin. 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, „judecătorii şi procurorii pot fi delegaţi numai la instanţe sau parchete la care au dreptul să funcţioneze potrivit gradului profesional dobândit".

De asemenea, potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, procurorul general este ”numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror”.

”Faţă de cele expuse, în temeiul dispoziţiilor art. 40 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi ale art. 57 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru procurori a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 27.04.2019, până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 2 luni”, a mai transmis CSM.

Marţi dimineaţă, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a afirmat că a cerut CSM să explice motivele delegării.

”La cunoştinţa mea, această delegare operată de secţia specială din CSM are temei legal, Legea 303 cu modificările ulterioare, în speţă art. 7, OUG 92/ 2018. Dar, pentru că văd că persistă această nelămure, am rugat instituţia care a operat această delegare să vină şi să clarifice aceste aspecte”,  a declarat Ana Birchall.â

În 19 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis delegarea procurorului Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al lui Augustin Lazăr, în funcţia de procuror general până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de două luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.