Un fost asistent medical la Serviciul de Medicină Legală (SML) Constanţa a fost condamnat, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, el solicitând şi primind diverse sume de bani pentru realizarea autopsiilor deşi costul acestora este suportat din fondurile publice ale organelor judiciare. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Constanţa a decis, joi, condamnarea lui Emil Alexiu, fost asistent medical la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la trei ani de închisoare pentru luare de mită.

Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere pe o durată de patru ani. Emil Alexiu a fost obligat de Tribunal să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Muzeului de Artă Constanţa sau la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa. De asemenea, fostul asistent medical din cadrul SML este obligat la plata sumei de 5.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Anchetatorii au stabilit că în zilele de 30 septembrie 2016, 29 noiembrie 2016 şi 1 decembrie 2016, la morga Cimitirului Central Constanţa, unde îl însoţea ca asistent autopsier pe medicul legist care era desemnat să facă autopsiile medico-legale dispuse de organele de urmărire penală, Emil Alexiu a cerut de la rudele a trei persoane decedate sume cuprinse între 500 şi 1.200 de lei, pretinzând că este responsabil cu programarea şi efectuarea autopsiilor şi că banii sunt daţi drept contravaloare a prestaţiei medico-legale, deşi costul autopsiilor urma să fie suportat, conform legii, din fondurile publice ale organelor judiciare.

Dintre cele trei persoane, una a refuzat să plătească suma solicitată de bărbat, apoi a sesizat conducerea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Celelalte două persoane au plătit banii pretinşi, 500 de lei, respectiv 1.700 de lei, apoi au formulat câte o sesizare la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Constanţa.

“În perioada în care a fost suspendat din funcţie şi cercetat disciplinar, inculpatul a încercat în mod fraudulos să se împace cu persoanele vătămate, prin restituirea sumelor de bani şi acţiuni insistente, astfel încât să le determine să îşi retragă plângerile sau să declare în faţa anchetatorilor că totul ar fi fost o neînţelegere”, au precizat procurorii.

De asemenea, după începerea cercetărilor asupra lui Emil Alexiu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a decis suspendarea contractului de muncă al asistentului medical.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.