Fostul director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa Adrian Gâmbuţeanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa pentru abuz în serviciu şi luare de mită, într-un dosar cu un prejudiciu de aproape 60 de milioane de lei. El ar fi făcut plăţi către firme agreate şi diverşi furnizori, fără a respecta procedurile de achiziţii publice, şi ar fi cerut sponsorizări pentru partidul din care făcea parte de la alte societăţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de deţinere, a lui Adrian Gâmbuţeanu, la data faptei director general al Regiei Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi luare de mită în formă continuată. 
 
Procurorii au stabilit că Adrian Gâmbuţeanu ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, către o firmă agreată de inculpat şi de conducerea locală a formaţiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreţinere manuală şi servicii mecanizate în secţiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei.
 
De asemenea, ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje şi mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziţie publică.
 
El mai este acuzat că ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, pentru achiziţionarea, de la o societate controlată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi. 
 
Aceste fapte au fost săvârşite în perioada 2009-2014. 
 
"Inculpatul Gâmbuţeanu Adrian George, în calitate de director general al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donaţii/sponsorizări către filiala judeţeană a partidului din care făcea parte sau plăţi către două societăţi comerciale. Reprezentanţii celor două societăţi făceau parte din cercul relaţional al conducerii partidului din care făcea parte şi inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale”, se mai arată în comunicatul DNA. 
 
Sursa citată menţionează că în situaţia în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, Gâmbuţeanu ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei. 
 
“Suma totală pretinsă de inculpat şi plătită de furnizori în modalităţile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donaţii/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăţi către una dintre societăţi şi 156.000 lei plăţi către cealaltă). Faptele descrise ar fi fost săvârşite în perioada iunie 2011 - iunie 2013”, a mai transmis DNA. 
 
Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a anunţat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei. 
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Adrian Gâmbuţeanu a condus Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa în perioada în care preşedintele Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie în subordinea căreia se afla RAJDP, era Nicuşor Constantinescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.